V Branticích vládne po povodních chaos. Starosta svým krokem rozdělil vesnici na dvě poloviny

Starosta obce Daniel Říha

Rozhádané Brantice po povodni

Křik, vášnivé debaty, emoce na pochodu. Na pondělním jednání zastupitelstva v Branticích na Krnovsku se lidé zcela rozhádali. Starosta obce Daniel Říha se totiž pokusil odvolat tamní místostarostku. Když se mu to nepovedlo, na svůj post rezignoval. A aby toho nebylo málo, odstoupením hrozil i ředitel školy.

Že bude na jednání zastupitelstva dusno, bylo jasné už od začátku. Sokolovna praskala ve švech, a to kvůli bodu číslo sedm, kterým bylo odvolání místostarostky Jiřiny Heinischové. „O projednávání tohoto bodu jsem se dozvěděla z vývěsky na úřední desce, takže sama jsem byla překvapená,“ sdělila Heinischová.

ČTĚTE TAKÉ: Velká razie v Dubí. Kriminalisté kvůli drogám prošpikovali celé město, zatkli 18 lidí

Místo oklepávání omítky ze zdí vyplavených domů tak lidé na obranu místostarostky podepisovali narychlo petici. „Byl to jediný člověk z obecního úřadu, který za námi chodil a zvedal nám telefony. A myslíme si, že to není vhodná doba, aby se kdokoliv odvolával,“ popsal CNN Prima NEWS místní.

Jenže starosta Brantic tvrdí, že spolupráce dále není možná. A půlka vesnice stojí za ním. Druhá ovšem podporuje místostarostku. Spor se vede o to, kdo toho během povodní udělal pro lidi víc.

Když se Říhovi nepovedlo odvolat místostarostku, došly mu zřejmě síly a trpělivost. „Já vám všem moc děkuji a tímto rezignuji na post starosty,“ oznámil na zasedání zastupitelstva.

Na to nečekaně reagoval vzápětí i ředitel tamní školy Adam Šimůnek. „Pokud se paní Heinischová stane starostkou, rezignuji na svou pozici.“ Završil tak nepřehlednou situaci a Brantice jsou vzhůru nohama.

Povodně přinesly kromě obrovských škod i totální chaos.  Kdo povede obec dál, to v tuto chvíli není jasné. Podle starosty by to měla být místostarostka. Tomu ale budou zřejmě předcházet dlouhé debaty.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kopání děr pro rakve je jako posilovna, říká hrobník. Prozradil, kolik pobírá plat na hřbitově

Tagy:
povodeň politika CNN Prima NEWS hádka starosta místostarosta Brantice zastupitelstvo obce