Ohnivé peklo v Tokiu: Mysleli jsme, že zemřeme. Cestující popsali hrůzy na japonském letišti

Na letišti Haneda v Tokiu vzplálo letadlo se zhruba 400 lidmi na palubě.

Výcvik palubních průvodčích

Zůstali naživu jen díky tomu, že nepodlehli panice, striktně se drželi pokynů a ihned se evakuovali. Cestující na palubě letadla Airbus A350, které se v úterý na tokijském letišti Haneda srazilo s letounem pobřežní stráže, popsali, co všechno během hororové události zažili. Někteří z nich uvedli, že se záchranou již nepočítali. Všech 379 lidí na palubě nakonec přežilo. V případě šestičlenné posádky letounu pobřežní stráže přežil pouze kapitán.

K nehodě došlo v úterý večer místního času na tokijském letišti Haneda. Letadlo Airbus A350 společnosti Japan Airlines s 379 lidmi na palubě se srazilo s letounem pobřežní stráže. Pět obětí pochází ze šestičlenné posádky letounu Bombardier Dash-8 pobřežní stráže, který se chystal dopravit pomoc lidem postiženým pondělním ničivým zemětřesením na japonském poloostrově Noto.

U obrovitého Airbusu A350, který začal po srážce hořet, se podařilo dostat všechny cestující i členy posádky do bezpečí. Podle expertů oslovených CNN mohlo mít jakékoliv zpoždění evakuace katastrofální následky. Cestující se naštěstí evakuovali bezprostředně po zaslechnutí výzvy, aniž by si s sebou brali příruční zavazadla. Díky této skutečnosti přežili.

„Slyšel jsem výbuch asi deset minut poté, co jsme vystoupili z letadla. Je zázrak, že jsme přežili,“ řekl agentuře Reuters 28letý cestující Tsubasa Sawada. Po srážce letadel byl prý přesvědčen, že na palubě zemře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Inferno na letišti v Tokiu mohlo být mnohem tragičtější. Co zachránilo životy cestujících?

Podobně se vyjádřila další pasažérka v rozhovoru pro japonskou televizi NHK: „Upřímně řečeno, myslela jsem, že nepřežijeme. Proto jsem poslala textovou zprávu rodině a přátelům na rozloučenou, že letadlo hoří.“

Piloti Airbusu přitom zpočátku neznali plný rozsah vážnosti situace. Podle webu Daily Mail během přistání nevěděli, že je letadlo v plamenech, dokud je o tom neinformovala hlavní letuška. Mezitím se paluba plnila kouřem a zvyšovala se teplota.

Navzdory strachu cestující uvnitř stroje nepropadali panice. Další pasažér Satoshi Yamake řekl CNN, že po přistání zpočátku necítil nic neobvyklého. „Jenže pak jsme viděli oheň vycházející z motorů. Cítili jsme trochu kouře, ale cestující moc nepanikařili,“ uvedl. „Vzhledem k tomu, že jsme přistáli, jsem myslel pozitivně,“ dodal. Ven vyšel pouze s mobilním telefonem, všechno ostatní nechal na palubě.

Incident zaznamenaly i další osoby, které se tou dobou nacházely na letišti. „Seděl jsem v jiném letadle na sedadle u okna. Zrovna jsme se chystali vzlétnout, když jsme uslyšeli velkou ránu. Podívali jsme se z oken a viděli obrovskou stopu plamenů šlehajících po ranveji,“ řekl pro CNN Guy Maestre, který navštívil Japonsko z Philadelphie.

Nehodu vyšetřuje japonský dopravní úřad, oddělené vyšetřování vede také japonská policie. Incident obestírá stále řada nejasností včetně toho, jak se mohly oba stroje ocitnout na stejné ranveji.

Tagy: