Moderní armáda a více rezervistů, než mají Spojené státy. Co NATO získalo příchodem Finska?

Už téměř dva týdny patří Finsko mezi státy NATO – Severoatlantická aliance tím získala mocného spojence, který posílí sever východního křídla. Helsinky se i přes nízký počet občanů pyšní moderní armádou a v počtu rezervistů dokonce převyšují i některé mocnosti. Jaká je finská armáda?

Pět a půl milionu obyvatel. A 338 440 čtverečních kilometrů, které musejí občané Finska bránit. Rozlehlá skandinávská země pilovala armádu dlouhé dekády, vojsko se proslavilo především srdnatým odporem během Zimní války v boji se Sovětským svazem. Teď kvůli ruské agresi vstoupilo do NATO. A při pohledu na jeho vojáky je zjevné, že z paktu budou profitovat obě strany.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boje se Stalinem i Hitlerem, neutralita a vstup do NATO. Jak se vyvíjela politika Finska?

Tabulky vojenského statistického webu Global Fire Power hlásí, že Finsko má 51. nejsilnější armádu na světě. To ještě kdovíjak impozantně nevypadá. Helsinky totiž bodují v detailech.

Největší poklad mají Seveřané ve svých vlasteneckých občanech. Finsko má sice „jen“ 24 tisíc aktivních vojáků, v nouzi má ale kam sáhnout. Kompletní seznam rezervistů ukazuje ohromující číslo 900 tisíc – čímž v této kategorii přebíjí i Spojené státy nebo Čínu.

Třebaže se počítá spíše s tím, že by případně do akce odešlo „pouze“ 280 tisíc Finů a Finek ze zmíněných 900 tisíc rezervistů, kteří podstoupili vojenský trénink.

Desítky tanků i stíhaček

31. země NATO, která svým rozpočtem na armádu už dávno splňuje požadavky Aliance, se může spolehnout také na těžkou techniku. V tankových divizích sází zejména na německé Leopardy, celkem má k dispozici až 239 bitevních tanků.

Web Newsweek poznamenal, že Finsko udržuje také modernizované dělostřelectvo. V zásobě má přes sto samohybných děl, mezi nimi i jihokorejské houfnice K9 Thunder.

Impozantní armádu doplňuje 55 stíhaček (letectvo se bude brzy rozšiřovat) a relativně velké loďstvo, které se ale sestává spíše z menších plavidel a soustředí se na ochranu pobřeží.

Finské vojsko pak těží také z územní polohy, což je atribut, který se zamlouvá i Severoatlantické alianci.

„Finsko je relativně schopné, pokud jde o jeho celkovou sílu, ale také tím, že poskytne území pro NATO. Vstupem do aliance zajistí lepší obranu celého regionu,“ sdělil pro Newsweek Matti Pesu, vedoucí výzkumný pracovník Finského institutu pro mezinárodní záležitosti.

NATO ale prozatím nebude rozmisťovat ve Finsku žádné stálé posádky. Do budoucna ale není vyloučené, že ve skandinávské bude stát některá ze struktur Severoatlantické aliance.

Tagy: