Olbert z Chcípl PES: Šibenice před Sněmovnou byly minimum. Moje impérium sahá až do Asie

Jakub Olbert

Co Čech, to politik! (210)

Prezidentský kandidát a předseda hnutí Otevřeme Česko Chcípl PES Jakub Olbert obhajuje šibenice na protestech před Poslaneckou sněmovnou. Podle něj byly ještě to nejmenší, co demonstranti mohli udělat. Olbert to prohlásil ve vysílání pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS, ve kterém se zároveň představil coby kandidát na prezidenta.

„Musíme si uvědomit, že rok a půl minulá vláda – a přešlo to i na tuto vládu – drancovala podnikání,“ řekl Olbert ve vysílání CNN Prima NEWS. Ten coby šéf spolku Chcípl PES stojí za aktuálními demonstracemi proti koronavirovým opatřením a novele pandemického zákona, která byla ve čtvrtek večer zamítnutá Senátem.

Na demonstracích před Poslaneckou sněmovnou se ovšem objevily i šibenice. Řada politiků a osobností je kritizovala, Olbert je ovšem hájí. „Šibenice byly to nejmenší, co jsme mohli udělat,“ pronesl lídr uskupení. Lidé na demonstracích jsou podle něj z restriktivních opatření „rudí vzteky“ a tak od nich nelze čekat, že se budou chovat korektně.

S šibenicemi na demonstracích ale nesouhlasili zbylí hosté čtvrtečního dílu Co Čech, to politik!. Podnikateli Karlu Divišovi se šibenice obzvlášť nelíbily, protože dle svých slov nemá rád násilí. Podobně to vidí i právnička Klára Long Slámová, i když pro protestující má jisté pochopení. „Z mého pohledu je to také moc, ale neznáme ty konkrétní lidi, co mají za sebou či co ztratili,“ uvedla advokátka s tím, že i šibenice je jisté vyjádření názorů, byť podle ní „extrémní“.

Olbert k demonstracím poznamenal, že ho coby lídra hnutí už stály hodně peněz. „Pro můj byznys je to studna,“ řekl restauratér a podnikatel. Na druhou stranu však v posledních měsících začali hnutí více přispívat lidé a on tak podle svých slov „do toho může dávat podstatně méně financí“.

Co diskutující, to kandidát na prezidenta

Všichni tři hosté čtvrtečního dílu Co Čech, to politik! mají ambice kandidovat v prezidentských volbách, které se konají v příštím roce. Každý své důvody, proč by měl právě on být novou hlavou státu, představil jinak. „Myslím si, že by tam (na Pražském hradě – pozn. red.) měl být člověk, který žije mezi ostatními lidmi a ne v nějaké uzavřené bublině. Ví, co se má změnit a na co se má soustředit,“ řekla Long Slámová, která proslula zejména jako obhájkyně na amnestii propuštěného vraha Jiřího Kajínka.

„Proč já? Proč ne,“ řekl zprvu na dotaz ke kandidatuře podnikatel Karel Diviš. Později dodal, že nápad kandidovat na prezidenta mu v hlavě zrál dlouho. „Vystudoval jsem dvě vysoké školy, Matfyz (Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy – pozn. red.) a ekonomii, vybudoval jsem IT firmu v dnešním světě, kde je to hlavní odvětví, procestoval jsem třetinu světa, mluvím plynně anglicky a rusky, a jsem člověk, který nechce sedět s rukama v klíně,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS.

Své úspěchy nastínil i restauratér a podnikatel Olbert. „Vypracoval jsem se z nuly na impérium, které sahá z Evropy do Asie,“ řekl ke svým podnikatelským aktivitám Olbert, který se do podvědomí lidí dostal nejprve jako vzpurný restauratér odmítající vládní protiepidemická pravidla. Podle něj by prezidentem měl být člověk, který brání práva občanů a spojuje společnost. To podle něj současná hlava státu Miloš Zeman nečiní.

Tagy:
demonstrace prezidentské volby Miloš Zeman Ivo Vondrák Jakub Olbert Chcípl pes Klára Long Slámová Co Čech, to politik! Otevřeme Česko normálnímu životu Karel Diviš Poslanecká sněmovna ČR Senát Parlamentu ČR Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy