Vláda omezuje platnost očkování bez třetí dávky. Nařízení se týká jen dospělých

Aktuální covidová statistika

Omezení platnosti očkování proti covidu na devět měsíců po 1. únoru se bude týkat jen dospělých, vyplývá z materiálu, který ve středu projedná vláda. Přeočkováním se platnost prodlouží na zatím neomezenou dobu. Podle informací ministerstva zdravotnictví je z milionu lidí, kteří už byli očkovaní před více než devíti měsíci, ale zatím nemají posilující dávku, zhruba 120 tisíc.

Stejná pravidla budou platit pro covidové certifikáty v celé EU. „Devítiměsíční doba platnosti zohledňuje pokyny Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, podle nichž se aplikace posilovací dávky doporučuje nejpozději šest měsíců po dokončení základního očkování. Certifikát však po uplynutí těchto šesti měsíců zůstane platný po dobu dalších tří měsíců, aby bylo možné přizpůsobit vnitrostátní očkovací kampaně a občané měli možnost nechat se přeočkovat,“ píše se v dokumentu.

Přeočkováním se platnost prodlouží na neurčito. „Jelikož zatím neexistují žádné studie, které by se výslovně zabývaly účinností posilovacích dávek očkování proti onemocnění COVID-19, a proto není možné stanovit lhůtu pro jejich uznávání. Nejnovější data však naznačují, že ochrana získaná přeočkováním může trvat déle než ochrana získaná základním očkováním,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví v materiálu pro vládu.

Motivace k přeočkování

V mobilní aplikaci Tečka, kterou mohou Češi své očkování prokazovat, je v současné době platnost přeočkování nastavená na dva roky. Důvodem nových evropských i státních regulací je postupné vyvanutí ochrany po očkování. Státy se tak snaží své obyvatele motivovat k tomu, aby se nechali přeočkovat. Zahraniční studie i data z ČR ukazují, že ochrana proti vážnému průběhu nemoci, který by vyžadoval hospitalizaci, je vyšší než 90 procent.

Očkováno proti covidu alespoň jednou dávkou vakcíny je podle úterních dat o očkování méně než 65 procent české populace. Posilujících dávek bylo podáno 3,6 milionu, má ji tedy asi 53 procent již očkovaných. Devět měsíců od očkování 1. února uplyne lidem, kteří dostali druhou dávku vakcíny do 7. května. Jde většinou o zdravotníky, pracovníky krizové infrastruktury a integrovaného záchranného systému, učitele, chronicky nemocné nebo osoby starší 65 let.

V současné době je zájem téměř výhradně o posilující očkování. Z 259 tisíc dávek podaných za posledních sedm dní jich bylo více než 86 procent. Jen 17 200 osob za poslední týden očkování zahájilo. V první polovině ledna zájem rostl, denně se podávalo většinou přes 5 000 prvních dávek, maximum bylo 7 800 v pátek 7. ledna. Motivací lidem byla i v té době platná vyhláška o povinném očkování lidí nad 60 let a vybraných profesních skupin, jejíž část o covidu minulý týden vláda slíbila zrušit. V tomto týdnu se podává jen asi 2 100 prvních dávek denně.

Tagy: