Měli jste omikron? Vláda chystá nové opatření, výjimka z testů se má ale týkat jen někoho

Antigenní testování v práci

Lidé po pozitivním PCR testu by se po dobu 30 dní nemuseli testovat

Prodělali jste omikron? Na měsíc se zřejmě vyhnete testům i karanténám. Ve středu večer by měla nová pravidla schválit vláda. Podle informací CNN Prima NEWS se ladí poslední detaily. Diskuze se vede o to, zda by mělo opatření platit i retrospektivně a zda se omikronem už znovu nakazit nemůžete. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je taková šance alespoň po dobu 30 dnů téměř nulová.

Pokud od 1. února proděláte nemoc COVID-19, nebudete nejspíš muset po dobu 30 dní na kontrolní antigenní testy v zaměstnání ani do případné karantény ve chvíli, kdy se setkáte s pozitivně testovaným člověkem. Takovou změnu opatření by měla ve středu večer schválit vláda Petra Fialy (ODS).

Že se tato úprava připravuje, už Válek potvrdil v minulých dnech. Nyní ale pro CNN Prima NEWS vysvětlil detaily nových pravidel. Ta se přitom ještě během středy ladila a podle informací CNN Prima NEWS se debata točila především kolem dvou témat.

V první řadě jde o to, z jakých dat resort zdravotnictví vychází a jak chce výjimku z testování a karantén zdůvodnit. Podle ministra zdravotnictví se v posledním měsíci dělala analýza, z níž vyplývá, že ti, kdo si omikronem prošli, už se jím minimálně v dalších 30 dnech znovu nakazit nemohou.

Nízká šance na opětovnou nákazu

„Zjistili jsme, že ta pravděpodobnost, že se znovu nakazíte, je po prodělání omikronu kupodivu strašně nízká – dá se říct, že nulová. Omikron udělá takovou vlnu protilátek, že už se poté téměř nemůžete nakazit a trvá to zhruba 30 dnů. Máme to ověřené i antigenními testy,“ řekl CNN Prima NEWS Válek a doplnil, že se ještě před jednáním vlády ověřovalo, zda je taková ochrana opravdu stoprocentní.

Především vládní legislativci se pak zabývají druhým tématem – zda by se nařízení mohlo týkat i těch, kteří omikron prodělali v průběhu ledna. Podle informací CNN Prima NEWS je málo pravděpodobné, že by opatření platilo i retrospektivně. Výjimku z testování a karantén by tak měli jen lidé, kteří si covidem prošli až poté, co nařízení začne platit. Zcela jasno však bude až po večerním jednání vlády.

Měsíční výjimka by nejvíce ulevila školám a firmám. Podle dostupných dat přibývá nakažených dětí po celém světě a Česko není výjimkou. Část odborníků upozorňuje, že se omikronová vlna přesouvá z nižších do vyšších ročníků, i tak ale řadu škol karantény paralyzovaly. Právě u dětí by tak měla retrospektivní platnost největší smysl.

Problém dánské varianty

S výjimkou z testování souhlasí řada expertů, například šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek nebo biochemik Zdeněk Hostomský. Jiní ale upozorňují, že se lidé po prodělání omikronu znovu nakazit mohou – jen třeba jinou variantou koronaviru.

V poslední době se mluví především o nové subvariantě omikronu – tzv. dánské variantě. Na otázku, zda se člověk může nakazit dánskou variantou poté, co si prošel omikronem, odpovídal ve vysílání CNN Prima NEWS i epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „To jistě může, protože ten, kdo prodělal omikron, může chytit znovu omikron,“ uvedl, ale souhlasil, že po dobu 30 dnů by měl být člověk chráněn.

Jednání vlády bylo plánováno na 16. hodinu, tisková konference by měla následovat ve 20:30.

Tagy: