Zkraťme dobu cesty zvířat na porážku, navrhuje Evropská komise. Maso zdraží, varují zemědělci

Evropská komise navrhuje omezit dobu cesty zvířat na porážku.

Jakou dobu budou smět strávit na cestě zvířata určená na porážku?

Maximálně devět hodin budou smět strávit na cestě zvířata určená na porážku. Navrhuje to Evropská komise. Proti jsou ale čeští zemědělci, kteří tvrdí, že je to jen další byrokracie, která ve výsledku prodraží výrobu masa.

Na Farmě v Prčici ve Středočeském kraji chovají zhruba 90 býků. Možné omezení doby převozu pro ně prý znamená problém, protože část skotu míří na jatka do ciziny, například do Turecka. „Toto je zase jeden střípek do toho, jak zvýšit náklady a omezit obchod,“ řekl ředitel Farmy Prčice Zbyněk Kobliha. „Bude to znamenat vyšší náklady a byrokracii. Ten návrh opět nezohledňuje žádnou dopadovou studii,“ sdělil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Obchodníkům vadí byrokracie při dovozu potravin. Chci kvalitu a bezpečnost, hájí se Výborný

Zvířata určená k porážce se dosud mohla převážet bez jakéhokoliv časového omezení. O tom, jestli návrh bude schválen, rozhodnou europoslanci. Ti z vládních stran jsou pro. „Zvířata jsou přece jen živí tvorové a myslím, že je v 21. století nemusíme týrat,“ řekl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). „K tomu patří i to, že v Česku stále nemáme povolenou porážku na pastvě, což je úplně to nejlepší,“ podotkla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Svaz obchodu upozorňuje na to, že problémem je takzvaný potravinový kolotoč. Tedy že vyvážíme živá zvířata a dovážíme zpět zpracované maso. „Jsme zpátky u problému chybějících investičních podpor pro zpracovatele potravin. Myslím, že by mělo být zájmem vlády zpracovávat české maso v České republice,“ popsal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Spousta malých jatek, která jsme měli v okolí, už bohužel zavřela i kvůli velkým regulacím,“ uvedl Kobliha. Zemědělský ekonom Tomáš Maier připomíná, že v případě výstavby jatek je problém.  „Když si porovnáme délku stavebního řízení u nás a například v Polsku, tak Poláci jsou někde na 40. místě na světě, zatímco my jsme někde na 130., na úrovni afrických zemí. Kdo by sem proboha chtěl investovat a postavit tady nová jatka?“ uvedl Maier ve vysílání CNN Prima NEWS.

Loni se z Česka vyvezl živý dobytek za více než pět miliard korun. Meziročně šlo o zvýšení téměř o pětinu.

Tagy:
zvířata zemědělství maso obchod Evropská komise Mikuláš Peksa Česko Zemědělský svaz České republiky Martin Pýcha Tomáš Maier Prčice