Omikron má tři dcery, říká Prymula. Proč by nedoporučil další dávky vakcíny?

Rozhovor s Romanem Prymulou

Česko se zřejmě dostává k vrcholu omikronové vlny, nedá se navíc vyloučit, že se neobjeví nové mutace. Epidemiolog Roman Prymula to uvedl v Novém dni na CNN Prima NEWS. „Omikron má tři dcery, jedna v Dánsku způsobila poprask,“ připomněl subvariantu, která se údajně šíří ještě rychleji než omikron. Vysvětlil také, proč by nešel cestou dalších dávek současných vakcín.

Řada odborníků tvrdí, že díky omikronu pandemie skončí. Prymula je však v tomto ohledu obezřetnější. „Pokud bude omikron poslední, tak ano, pandemie skončí. Nikdy ale nemůžeme říci, že nevzniknou nové mutace. Jsou země, které s ním bojují déle, než jsme čekali, třeba Dánsko nebo Francie. I zde je však přes vyšší hodnoty nastavován režim, kdy virus začíná být tolerován,“ podotkl.

Mnohé lidi děsí subvarianta omikronu BA.2, které se přezdívá „skandinávská“. Prymula podotkl, že se lidé v počtech mutací a variant již ztrácí, přitom se o této subvariantě hovořilo již dříve. „Omikron má tři dcery, jedna z nich se objevila v Dánsku a způsobila poprask s tím, že je údajně dramaticky odlišná. Byť někdo říká, že se tato varianta šíří rychleji než původní omikron, zhruba 1,5krát, tak klinická závažnost se nejeví nijak odlišná,“ vysvětlil.

Dodal, že u těchto variant se ovšem prakticky nic zvláštního neděje. „Dochází jen k tomu, že populací BA.2 proletí rychleji než původní varianta,“ dodal. Vláda v úterý rozhodla, že se od 18. února ruší plošné testování ve firmách a ve školách. Podle Prymuly mohlo zrušení přijít rychleji, ale je rád, že toto rozhodnutí vůbec padlo.

Zatím není jasné, jak se bude situace vyvíjet dál. Zda budou lidé muset stále nosit roušky či počítat s dalšími dávkami vakcíny. „Osobně bych nešel cestou dalších dávek, každá další má menší míru odpovědi. Spíše by měli přicházet nové vakcíny druhé generace, které budou více korespondovat s tím, co zde bude. Navíc se ukazuje, že lepší imunogenitu mají schémata, kdy se lidé přeočkovali jinou vakcínou,“ dodal.

Ačkoliv by mohly přijít další mutace, mohly by být mírnější. „Může se stát, že vznikne další životaschopná mutace. Evolučně ale vidíme, že mutace jdou spíše směrem lehčího průběhu než těžšího,“ zdůraznil Prymula.

Tagy: