Omikron vytvořil krakena, nová varianta se rychle šíří světem. Co všechno o ní víme?

Světem se šíří omikronová subvarianta XBB.1.5, pro kterou se v některých zemích vžil neoficiální název kraken. Podle dostupných informací jde o doposud nejrychleji se šířící variantu koronaviru. Vědci ale uklidňují, podle nich to automaticky neznamená, že patogen bude nebezpečnější. Kraken se šíří hlavně v USA.

Přestože vědci omikron poprvé objevili už na podzim roku 2021, zůstává dodnes poslední plnohodnotnou koronavirovou variantou, kterou experti evidují. Virus sice nadále mutuje, změny v DNA ale nejsou tak výrazné, aby vědci mohli ohlásit novou variantu. Celkem pravidelně se ale mluví o subvariantách omikronu, které dědí řadu vlastností původního viru.

Tou poslední je subvarianta XBB.1.5 s mytickou přezdívkou kraken. Ten se poprvé objevil v říjnu. V současnosti se šíří hlavně v USA, v některých tamních státech už jde zřejmě o převažující subvariantu. Místní asociace Společnost pro řízení lidských zdrojů upozornila, že případná koronavirová omezení by se setkala s velkou nevolí zaměstnanců, kteří už vnímají covid jako přežitek.

Rychle se šíří

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na začátku ledna uvedl, že XBB.1.5 se vyskytla v USA i Evropě, subvariantu už evidují ve více než 25 zemích. Mimo jiné v Británii, Rakousku, Kanadě, Německu nebo Česku.

Vědci se prozatím shodnou jen na tom, že kraken se šíří ještě rychleji než předchozí subvarianty omikronu. Jde tak o nejinfekčnější verzi covidu vůbec. To ale ještě nic neříká o nebezpečnosti patogenu.

Je třeba se bát?

„V současnosti neexistují žádné důkazy, které by nasvědčovaly tomu, že XBB.1.5 způsobuje více či méně vážné nebo snad rozdílné symptomy než předchozí omikronové subvarianty,“ napsal časopis Scientific American.

Vědci také upozornili, že kraken do jisté míry obchází imunitu vystavěnou po vakcíně i prodělání nemoci. Přesto by mělo očkování, ideálně prý složené z dávek od různých výrobců, poskytovat ochranu před vážným průběhem nemoci.

Spíše než samotné subvarianty kraken se odborníci obávají toho, že covidová vlna udeří společně s vrcholící chřipkovou epidemií. Souběh obou vln onemocnění by mohl vytvořit další tlak na zdravotní systémy v jednotlivých zemích.

Tagy: