Čína po třech letech vzdala boj s covidem. Nakažených mohou být stovky milionů

Čínská vláda v prosinci finálně upustila od pandemické taktiky „zero covid“, při které se Peking snažil držet počty nakažených blízko nuly. A to i za cenu drastických lockdownů, deptání obyvatel nebo škrcení ekonomiky. Teď se Čína znovu pozvolna otevírá světu, v zemi se ale koronavirus údajně zběsile šíří.

Nekonečné tři roky sváděla Čína boj s vymýcením covidu. Stavěla karanténní městečka, držela lidi o hladu v lockdownech, ignorovala vládní protesty a všechno se to v nejvyšší možné míře snažila tutlat před zbytkem světa.

Předem prohraný boj s respiračním onemocněním teď Čína, zdá se, vzdává. V prosinci začala země uvolňovat cestovní opatření a zřejmě se i rozloučila s lockdowny. Od 8. ledna pak v zemi končí povinná karanténa pro cestující, kteří do Číny přiletí.

Jelikož ale Čína v minulých letech nenechala obyvatelstvo postupně promořit, covidová nákaza teď zasáhla zemi jako blesk. Lidé se začali stýkat, cestovat a na konci ledna občany čekají oslavy čínského nového roku.

Kde je pravda?

Situace v zemi se proto znovu vymkla kontrole. Vláda ale přirozeně nechce přiznat, že celé ty roky dost možná dělala chybu, proto má svět o dění v Číně jen velmi málo informací. Peking navíc v průběhu prosince přestal zveřejňovat počty nakažených, což o zmatcích v zemi leccos vypovídá.

Z dostupných zpráv plyne, že zdravotní systém tam čelí enormnímu náporu. Listy Bloomberg News a Financial Times zveřejnily mrazivý odhad, podle kterého se jen v prosinci mohlo v zemi nakazit covidem zhruba 250 milionů lidí. Pokud by to byla pravda, infikovalo by se 18 procent obyvatel země, kde žije 1,4 miliardy lidí.

Není proto divu, že státy po celém světě teď řeší, jak přistoupí k čínským cestujícím. Úřady v Indii už se údajně připravují, že také v druhé nejlidnatější zemi světa vypukne další covidová vlna. USA mezitím zvažují, zda na cestující z Číny neuvalí karanténu.

Někteří uživatelé na sociálních sítích zmiňují, že nakažených v zemi může být do budoucna mnohem více a dokreslují to záběry z přeplněných nemocnic. Pravost takových videí ani statistik ale v současnosti není možné ověřit.

Tagy: