Omlouvám se rodičům za stávky škol. Odbory nám neřekly jasné požadavky, řekl Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se na tiskové konferenci o chystaných stávkách škol omluvil rodičům, že se společně s dětmi stali rukojmími ve sporu mezi odbory a vládou. Podle něj se mají řešit neshody jinak.

Česko v pondělí ochromí stávky škol. Do akce se zapojí přes 3 600 výchovných zařízení. V předvečer stávky vystoupil na tiskové konferenci ministr školství Mikuláš Bek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pondělní stávka ve školách jako problém pro rodiče. Na co mají nárok a o co mohou požádat?

„Stávka je vážná věc. Já se omlouvám všem rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími. Stávka nesmí být příčinou toho, že přestaneme vést dialog s odbory. Oprava systému je nezbytná,“ sdělil ministr na tiskové konferenci.

Podle něj vláda plánuje změny ve školství, žádné ale nebudou prý tak drastické, jak je vykreslují odbory.

„Bylo by komfortnější, kdybychom o takové změně mohli debatovat několik let. Takový časový luxus ale nemáme, během měsíců musíme dospět k řešení, jak nastavit systém financování lépe. Naším cílem není ubrat počet pracovních pozic ve školství, ale zpomalit nárůst pozic nových. Vyjednávání s odbory probíhalo intenzivně, ale bez stanovení jasných požadavků na straně odborů,“ doplnil Bek.

Ministr se ale domnívá, že odbory mají na organizování stávky plné právo.

Kde je problém?

Model financování nastavený v letech 2016 až 2018 podle Beka způsobuje to, že velmi rychle rostou nové úvazky ve školství. Za posledních pět let přibylo 40 000 zaměstnanců, takže aktuálně stát platí téměř 300 000 lidí, řekl. Takové tempo růstu nových úvazků podle Beka působí proti snahám jakékoli vlády o zvyšování platů ve chvíli, kdy ekonomika neroste, ale stagnuje.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc. Bek také tento týden řekl, že vláda je připravená zvážit převedení ještě čtyř miliard korun do rozpočtu školství z rozpočtové rezervy, ale až počátkem příštího roku po bilanci letošního státního rozpočtu a čerpání evropských fondů.

Peníze by tak měly být připravené při rozepisování rozpočtů jednotlivých škol na konci ledna. Bolavým místem rozpočtu jsou podle Beka pozice nepedagogů – platy kuchařek, uklízeček či administrativních pracovníků označil za poměrně nízké. Uvedl ale, že tarify těmto zaměstnancům vláda loni zvýšila o deset procent.

Vláda je podle ministra připravena v lednu hledat dodatečné zdroje, a pokud by šly do kapitoly jeho úřadu, bylo by je možné použít právě na navýšení platů nepedagogů.

Tagy: