Naším údělem je navracet území, prohlásil Putin a přirovnal se k Petru Velikému

Vladimir Putin na výstavě věnované caru Petru Velikému

Válka na Ukrajině (9.6.2022 12:00)

Rusové pokračují v útoku na Severodoněck. Pod troskami domů v Mariupolu pracovníci objevují stále další těla. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin tento měsíc nebude v televizi debatovat s občany, jak je tomu zvykem. Rusové začali vyplácet v Mariuopolu důchody v rublech, stojí se na ně fronta. Putin se přirovnal k Petru Velikému a řekl, že ruské vedení musí navracet území.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Nejtvrdší boje v uplynulých dnech panovaly a stále panují pravděpodobně ve východoukrajinském Severodoněcku. Ukrajinské síly mají pod kontrolou pouze okrajové části města, připustil oblastní gubernátor Serhij Hajdaj. Ze satelitních snímků se zdá, že okupanti plánují velký útok i směrem na Záporoží.

Podle Kyjeva je v Ruskem okupované Chersonské oblasti drženo v místnostech, které jsou vybavené jako mučírny, přibližně 600 lidí. Ozbrojené síly Ukrajiny provedly během středy dva letecké útoky na uskupení ruských sil právě v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a zasáhly tři nepřátelské muniční sklady. Při útocích bylo zabito 30 ruských vojáků a zničeno několik kusů techniky.

Rusové začali vyplácet lidem v ovládnutém ukrajinském Mariupolu důchody v rublech a pouze v hotovosti. Podle serveru Ukrajinska pravda o tom informoval poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko. Kvůli frontám, které lidé musejí vystát v horku na ulici, označil výplatu penzí za peklo.

„Okupanti začali v Mariupolu vyplácet důchody. Podle jejich údajů je registrováno asi 47 000 penzistů. Ale podle informací z našich zdrojů se dalších 10 000 obyvatel Mariupolu z principu o almužnu od okupantů nepřihlásilo,“ uvedl Andrjuščenko. Sám poradce starosty z města již dříve uprchl a informace z místa má tedy jen zprostředkované.

Údělem současného ruského vedení je navracet území a upevňovat moc, prohlásil ve čtvtek podle stanice BBC prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu tato slova pronesl u příležitosti 350. výročí od narození cara Petra Velikého (1672-1725). Ukrajinu, kde na konci února rozpoutal válku, ale Putin v tomto kontextu nepřipomněl.

Tagy: