Drtivý úder Ukrajinců. Sestřelili jsme 8 dronů a zasáhli důležitý vojenský objekt, tvrdí

Ukrajina hlásí dílčí úspěchy v bojích s Ruskem. Sestřelila dvě bezpilotní letadla a osm dronů, zasáhla také důležitý vojenský sklad. Přibližně sedm tisíc ukrajinských vojáků je nezvěstných, Kyjev doufá, že jsou v zajetí. Na ukrajinské frontě byl těžce zraněn další český dobrovolník, podle informací CNN Prima NEWS o poraněnou nohu nepřijde. Polsko se dohodlo s Ukrajinou na tranzitu obilí a dalších zemědělských výrobků. Ukrajinci se dostanou na Krym do konce jara, potvrdil znovu své předchozí odhady šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov.

Ve válce Ruska proti Ukrajině se pohřešuje více než sedm tisíc ukrajinských vojáků, uvedl ukrajinský zmocněnec pro nezvěstné Oleh Kotěnko v televizním vysílání. Doufá, že většina nezvěstných je naživu v ruském zajetí.

Na ukrajinské frontě byl těžce zraněn další český dobrovolník. Podle informací CNN Prima NEWS, jež redakci poskytli čeští humanitární pracovníci na Ukrajině, má poraněnou nohu, o níž navzdory prvotním informacím nepřijde. Vzhledem k citlivosti případu pracovníci neposkytli více informací.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vztahy Prigožina s Putinem se lepší. Vagnerovci se opět těší plné podpoře, informuje institut

V jednání s Ukrajinou se podařilo dosáhnout dohody umožňující obnovení tranzitu ukrajinského obilí a dalších zemědělských výrobků přes Polsko, které v sobotu jejich dovoz – a také tranzit – zakázalo. Oznámil to v úterý polský ministr zemědělství Robert Telus. Kamiony s ukrajinským obilím mají být zapečetěny a monitorovány. Tranzit má být obnoven v pátek.

Kyrylo Budanov opět potvrdil své scénáře loňského září týkající se dobytí Krymu. Podle něj ukrajinské ozbrojené síly vstoupí na okupovaný poloostrov ještě na jaře. „Všechno jde podle plánu. Stále máme nějaký čas,“ prohlásil v rozhovoru pro rádio New Voice of Ukraine. Rusko se podle Institutu pro studium války (ISW) připravuje na možnou blížící se protiofenzivu na jihu země, kde zrychluje obranné přípravy, opevňuje pozice a přeskupuje muže. Okupační jednotky jsou ze situace „znepokojené“, cituje ISW ruský zdroj.

Za posledních 24 hodin podnikla ukrajinská letadla několik úspěšných úderů na oblasti soustředění nepřátel. „Sestřelili jsme dva průzkumné bezpilotní letouny a osm dronů. Ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky mimo jiné zasáhly tři ruská velitelská stanoviště a další důležitý nepřátelský vojenský objekt,“ sdělil generální štáb.

Německo předalo Ukrajině první systém protivzdušné obrany Patriot i s raketami, jejichž počet nebyl upřesněn, uvedla německá vláda na svém web.

Tagy: