Ukrajinci vyřadili další most u Chersonu. Zásah byl přesný a účinný, hlásí

Ukrajinské síly značně poškodily most v Chersonu. Rusové tak pro přepravu mezi břehy raději využívají přívoz.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusové se vzpamatovávají z drtivých úterních explozí na krymské letecké základně Novofedorivka u města Saki. Kyjev se zpočátku k útoku nehlásil. Ve středu však ukrajinské ministerstvo obrany potvrdilo, že za sabotáží stály ukrajinské síly. Ukrajinská armáda hlásí vyřazení dalšího mostu u Chersonu, ale i ruské útoky.

Média i svědci v úterý odpoledne ohlásili obrovský výbuch na západní straně poloostrova Krym, který od roku 2014 okupuje Ruská federace. K dvěma mohutným explozím došlo na ruské letecké základně Novofedorivka u města Saki, které leží zhruba 200 kilometrů od fronty. Podle zveřejněných fotek pak v oblasti vznikl velký požár.

Ruské ministerstvo obrany nejdříve tvrdilo, že munice na letišti vybuchla bez přispění dalšího faktoru, přičemž prý nebyl nikdo zraněn ani zabit. Později však místní úřady ohlásily jednoho mrtvého z řad civilistů a sedm zraněných. Toto číslo pak aktualizovaly na devět.

Po několikahodinovém mlžení se nakonec k útoku přihlásil Kyjev. Učinil tak prostřednictvím ministerstva obrany, informoval deník The New York Times. Ukrajinští činitelé se zpočátku svými vyjádřeními vyhýbali přímému potvrzení spekulací.

Při ruských útocích na ukrajinskou Dněpropetrovskou oblast zemřelo třináct lidí a jedenáct utrpělo zranění. Informoval o tom šéf oblasti Valentyn Rezničenko. Rusové prý na oblast stříleli ze salvových raketometů BM-21 Grad. Rezničenko okupanty obvinil, že cíleně útočili v noci na obytné domy, v nichž spali lidé. Deset lidí zahynulo v obci Marhaněc. Ruská raketa tam zasáhla nemocnici. V další obci zemřela žena poté, co byl její dům v důsledku ruské palby zcela zničen.

Plošné pozastavení víz pro Rusy členskými státy EU by mohlo být další účinnou sankcí, sdělil ČTK ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Otázku chce otevřít na jednání v Praze.

Ukrajinské ozbrojené síly vyřadily z provozu Kachovský most v okupované Chersonské oblasti na jihu země, napsal dnes na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na jižní velitelství ukrajinských sil a chersonskou oblastní správu. Po pondělním poškození Antonivského mostu v Chersonu ukrajinskou palbou se tak dále zkomplikuje zásobování ruských vojsk na pravém břehu Dněpru.

Tagy: