sledujeme živě

ON-LINE: Prezident jmenoval osm nových generálů. Večer na Hradě předá vyznamenání

Souhrn událostí

  • Česko si připomíná vznik samostatného československého státu.
  • V rámci pietního aktu položil prezident Pavel věnec u památníku na Vítkově.
  • Večer udělí Pavel státní vyznamenání.
  • Během dne se lidem otevře k prohlídce Senát i některá ministerstva.
  • Prezident jmenoval do generálských hodností osm mužů

V pondělí 28. října si připomínáme Den vzniku samostatného československého státu. Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) a další představitelé státu u Národního památníku na pražském Vítkově položili věnce u hrobu Neznámého vojína. Tradičního pietního aktu se zúčastnili také zástupci armády, církve a hlavního města i váleční veteráni. Doprovodil ho přelet armádních letadel a vrtulníků. Pavel u příležitosti státního svátku jmenoval do generálských hodností osm mužů. Večer prezident předá na Pražském hradě státní vyznamenání.

Vojáci na čestný dvůr památníku na Vítkově jako každoročně přinesli historické armádní prapory za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Vojenská hudba zahrála také státní hymnu. Po položení věnců zazněla na památku padlých vojáků Večerka a čestná salva. Na závěr piety vojáci odkráčeli slavnostním pochodem a nad památníkem prolétly tři vrtulníky Viper a Venom, dva bitevníky Alca a dvě stíhačky Gripen.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš dříve mluvil o hodné StB, řekl Lipavský. Jste z dobré party, nešiřte dezinformace, zuřil Vondráček

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), náčelník generálního štábu Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a arcibiskup Jan Graubner. Pietního aktu se zúčastnili také zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Památku padlých vojáků přítomní uctili minutou ticha.

V 11 hodin se prezident přesunul k pomníku T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí, kde položil věnec. Pietní akt byl bez projevu, prezident neposkytl vyjádření ani přítomným novinářům. Pomník poté květinami ozdobili také senátoři v čele s Vystrčilem. Aktu se dále zúčastnili například Miroslava Němcová (ODS), Jitka Seitlová (KDU-ČSL), Jiří Růžička, Pavel Fischer (oba za TOP 09) nebo Róbert Šlachta (Přísaha). Vystrčil po položení věnce pozdravil přihlížející lidi a pozval je do Senátu na den otevřených dveří.

V poledne na Pražském hradě povýšil prezident Petr Pavel do generálských hodností vybrané vojáky, hasiče, policisty a celníky.

Osm povýšených do generálských hodností je proti loňsku poloviční počet. Generálmajorem je nově ředitel Vojenského zpravodajství Petr Bartovský a náčelník Vojenské policie Jiří Roček. Stejnou hodnost získal náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík, zástupce náčelníka generálního štábu české armády Pavel Lipka a ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl. Generálporučíkem se stal ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis. Dnešek je podle Pavla pro povýšené generály naplněním ambicí a zúročením dosavadní práce, vyzdvihl i jejich rodiny, manželky a partnerky.

Ve 14 hodin proběhlo vzpomínkové setkání k uctění památky padlých legionářů při příležitosti vzniku samostatného československého státu. Akce se zúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo pražský primátor. Událost pořádala Československá obec legionářská a proběhla u pomníku na náměstí Pod Emauzy.

Pozdě odpoledne v 18 hodin zahraje v Obecním domě Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Smetanovu Mou vlast.

Vrcholem pak bude udílení státních vyznamenání vybraným osobnostem. Událost začíná ve 20:00 ve Vladislavském sále na Pražském hradě.

Večer ve Vladislavském sále Pražského hradu ocení Pavel státními vyznamenáními 56 lidí. Vybírat mohl z více než 500 návrhů od Senátu, Sněmovny a veřejnosti. Jména vyznamenaných Hrad předem nezveřejňuje.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zákeřný long covid. Problémem je mozková mlha, uvedl Prymula a popsal další potíže

Tagy: