Ruští teroristé chystají útok. Dokud budou mít rakety, neuklidní se, říká Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že nadcházející týden může být stejně těžký jako ten uplynulý a varoval před dalšími ruskými raketovými útoky. Šéf ukrajinské státní jaderné společnosti Enerhoatom Petro Kotin v neděli prohlásil, že existují náznaky, že se ruská armáda připravuje opustit Záporožskou jadernou elektrárnu. V Kyjevě byly téměř zcela obnoveny dodávky elektrického proudu, vody a tepla.

Rusko podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v tomto týdnu chystá další raketové útoky, jimiž poškozuje energetickou infrastrukturu na Ukrajině. Příští dny tak budou podobně náročné jako ty předchozí, upozornil. „Chápeme to tak, že teroristé připravují nové útoky, to přesně víme. A dokud budou mít rakety, neuklidní se,“ řekl prezident Zelenskyj v neděli ve svém pravidelném večerním proslovu.

Dobré zprávy by však mohly přijít alespoň z okupované elektrárny v Záporoží. „V posledních týdnech jsme skutečně dostali informace, že existují náznaky možných příprav odchodu ruských sil z elektrárny,“ řekl šéf ukrajinské státní jaderné společnosti Enerhoatom Petro Kotin v ukrajinské televizi. Zdůraznil přitom, že je příliš brzy na to tvrdit, že Rusové elektrárnu opouštějí, ukrajinská strana se ale na takovou variantu připravuje.

V Kyjevě byly během neděle téměř zcela obnoveny dodávky elektrického proudu, vody a tepla. Opravy rozvodné sítě, kterou poškodily středeční ruské vzdušné útoky, jsou podle úřadů třímilionové ukrajinské metropole v závěrečné fázi. „Od rána má většina obyvatel elektřinu a nedochází ani k nouzovým, nebo dokonce stabilizačním výpadkům dodávek,“ uvedla kyjevská vojenská správa na Telegramu. Později oznámila, že přeci jen nastávají dílčí výpadky kvůli nadměrnému zatížení přenosové soustavy.

Pětadvacet ukrajinských vojáků bylo hospitalizováno poté, co se jejich autobus srazil v Lotyšsku s nákladním vozem. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na estonská média. Při nehodě zahynul řidič autobusu. Zranění utrpěl také jeden estonský voják. Autobus pronajatý estonskou armádou směřoval z Tallinnu do lotyšského hlavního města Rigy. K nehodě došlo o víkendu. Média nesdělila, co ukrajinští vojáci v Lotyšsku dělali.

Tagy: