Traktory z pražské magistrály mizí. Většina zemědělců se vrací domů, uvedla policie

Traktory protestujících zemědělců na pražské magistrále (19. 2. 2024)

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Někteří protestující zemědělci již odjíždějí se svou technikou z pražské magistrály, většina se vrací zpět domů, uvedli v pondělí odpoledne policisté na síti X. Demonstrace farmářů byla i na Malostranském náměstí, kde došlo na fyzické potyčky mezi účastníky akce a podporovateli Evropské unie a Ukrajiny. Před polednem předali protestující ministru Marku Výbornému (KDU-ČSL) výzvu k opuštění Zelené dohody a v bouřlivé debatě před ministerstvem s ním diskutovali, ozývaly se i vulgární výkřiky a pískot. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) organizují stávku podporovatelé Kremlu. Někteří tuzemští farmáři vyrazili v pondělí do Prahy, aby vyjádřili nesouhlas se situací v zemědělství, přičemž magistrát doporučil lidem práci z domova.

Protestující zemědělci dorazili kolem 13:00 na Malostranské náměstí v Praze, kde měli od 15:00 do 17:00 naplánovanou demonstraci. Podle odhadu se na místě shromáždily stovky účastníků. Předtím se farmáři také zastavili před úřadem vlády, kde pokřikovali a bubnovali. Policie kvůli protestu uzavřela prostor před budovou Poslanecké sněmovny.

MAPA: Zemědělci ucpali centrum Prahy. Podívejte se, jakým místům se raději vyhnout

V prostoru náměstí se krátce před druhou hodinou objevili také podporovatelé Ukrajiny a EU s vlajkami. Jejich přítomnost vedla k fyzickým potyčkám, někdo se dokonce pokusil strhnout transparent skupinky. Z řad protestujících se ozývaly nadávky, mezi nimi třeba označení „fašisti“ či zvolání „táhněte do hajzlu“.

Podporovatele EU museli hlídat těžkooděnci. Následně je odvedli pryč. Z pódia poté zaznělo, že se jedná o provokaci, a dav na náměstí skandoval: „Čechy Čechům“. Incident způsobil kolaps hromadné dopravy.

V koloně u ministerstva byly kromě zemědělské techniky také nákladní vozy, kamiony a osobní auta. Svůj příjezd k ministerstvu zemědělci doprovázeli společným troubením či hraním melodií na upravené klaksony. Na zemědělské technice visí české vlajky i transparenty, například s nápisem „Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!“.

Předseda vlády na sociální síti X uvedl, že „demonstrace nemá s bojem za lepší podmínky zemědělců mnoho společného. O organizátorech v příspěvku napsal, že „se netají například svou podporou Kremlu a sledují jiné cíle než zájmy zemědělců“.

Protestující zemědělci předali krátce před polednem ministrovi Výbornému dopis s požadavkem, aby vláda odstoupila od Green Dealu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ unijní Zelené dohody pro Evropu. Výborný k tomu řekl, že preferuje jednání u kulatého stolu než protest na ulicích. Na některé dotazy doprovázené hlasitým hlučením davu farmářům odpověděl, že „taková debata nemá smysl“. Demonstrující na něj během toho pískali či pokřikovali a na místě panovala napjatá atmosféra.

„To, že bych teď konkrétní kroky nebo změny, které v oblasti zemědělství v ČR plánujeme, komunikoval nebo konzultoval s panem Dufkem, nepovažuji za důvodné. V tom jednoznačně jednám s těmi třemi nevládními organizacemi (Agrární komora, Zemědělský svaz, Asociace soukromého zemědělství), to jsou pro mě partneři, ti jsou pro mě důležití. Nikoliv pan Dufek,“ uvedl Výborný před budovou ministerstva v dopoledních hodinách. „Co to tady plácáš? Proč jsi dop*dele nic na ministerstvu neudělal,' pokřikovali lidé na ministra,“ hlásil z místa reportér CNN Prima NEWS Vojtěch Šeliga.

Protest organizovali předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Ostatní velké zemědělské organizace se od protestu distancovaly.

ČTĚTE TAKÉ: Kudy pojede kolona a jak se „spanilé jízdě“ traktorů vyhnout?

Do Prahy farmáři přijížděli šesti trasami zhruba od 05:00. A to ze směru od Českých Budějovic a Tábora, Strakonic a Písku, od Slaného, Lovosic, podél D11 ve směru od Hradce Králové a od Pardubic a Havlíčkova Brodu.

Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství se od pondělního protestu distancovaly. Ve čtvrtek 22. února se připojí ke společným evropským protestům proti politice EU, kdy farmáři se svými stroji vyjedou v kolonách na hranice. Protest podle prezidenta komory Jana Doležala bude spíše symbolický a neklade si za cíl hranice zablokovat. Kromě farmářů z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Litvy a Lotyšska se do něj zapojí také zemědělci z Rumunska, Bulharska, Slovinska či Chorvatska.

Hřib: Zůstaňte doma na home office

⁠⁠⁠Pražský náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) předpovídal, že metropole bude mít dopravní problémy. „Očekává se totiž až tisíc kusů zemědělské techniky v ulicích. Navíc kolem akcí panuje spousta otazníků. Například jaké přesně budou příjezdové cesty a jestli budou organizátoři opravdu schopní garantovat záchranářskou uličku. Přesto ze zákona a na základě demokratických principů nemáme jinou možnost, než protest respektovat,“ napsal Hřib na sociální síti X.

Lidem proto poradil, aby zůstali doma. „Vyzýváme občany, aby v tento den pracovali na home office, pokud mohou. Nebo aby alespoň nejeli do Prahy autem a využili hlavně vlaky a metro,“ dodal někdejší primátor.

Úpravy v MHD v souvislosti s protesty pražský dopravní podnik neplánoval. Ani státní železniční dopravce České dráhy v pondělí nenasadil více spojů či vozů. Podle drah není železniční uzel v hlavním městě dimenzovaný na další zvýšení kapacity. Dufek v pátek řekl, že protestující nebudou blokovat průjezd hromadné dopravy.

Tagy: