Zabili jsme stovky žoldnéřů z Polska, hlásí Moskva. AP píše o mrtvých civilistech

Ruský konvoj při invazi do Gruzie (12. 8. 2008)

Rusové pokračují v ofenzivě u Doněcku. Raketomety HIMARS údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Ukrajinští partyzáni pak zničili železniční most nedaleko okupovaného Melitopolu. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené síly zabily v obci Zoločiv u Charkova přes 100 bojovníků z Polska a Německa, kteří se účastnili bojů na Ukrajině. Podle vůdce Čečenců Ramzana Kadyrova je nyní Rusko silné a mocné, takže západní politici by měli přehodnotit své chování.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Podle Kadyrova je nyní Rusko silné a mocné, takže západní politici by měli přehodnotit nikoli strategii rozpadu Ruské federace, ale svůj postoj ke spolupráci se zemí. Poznamenal, že za posledních 20 let se země z drancování a ponižování Západem proměnila v zocelený a neochvějný stát s mocnou politickou strukturou, která byla reorganizována s ohledem na strategické cíle, píše TASS.

Raketomety HIMARS, které díky dodávkám ze Spojených států nyní používá ukrajinská armáda, údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Na sociálních sítích kromě toho kolují spekulace, že při útoku mohl být zabit i majitel skupiny Jevgenij Prigožin.

S pokračující válkou na Ukrajině získává ruská Vagnerova skupina stále veřejnější image. „Vagnerovci nejsou ani elitní síly, ani dobře vycvičená komanda. Jsou jen dalším druhem potravy pro děla,“ myslí si ruský vojenský expert Pavel Luzin. Podle něj skupina žoldnéřů slouží dvěma účelům. Tím prvním je využití „horkokrevných jedinců“, kteří by jinak mohli v zemi představovat bezpečnostní riziko. Druhým je přerozdělení rovnováhy moci mimo oficiální ozbrojené síly.

„Žoldnéři nemají oficiální status, nemají stejná práva ani záruky jako oficiální představitelé ozbrojených sil. Dokončíte misi, dostanete zaplaceno a můžete jet na dovolenou,“ přiblížil jediný známý bývalý člen skupiny Gabidullin, který se veřejně přihlásil ke svým zkušenostem.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené síly zabily v obci Zoločiv u Charkova přes 100 bojovníků z Polska a Německa, kteří se účastnili bojů na Ukrajině. Dalších 50 „žoldnéřů“ ruské letectvo zranilo, prohlásil podle agentury TASS mluvčí ruského resortu obrany Igor Konašenkov. Moskva rovněž hlásí, že při leteckém úderu v Chersonské oblasti zahynulo přes „160 nacionalistů“ z mechanizované brigády ukrajinských ozbrojených sil a přes „260 nacionalistů“ dvou ukrajinských brigád v Doněcké oblasti. Podobná prohlášení jednotlivých stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Stanice BBC poznamenala, že úřady v Mykolajivské a Charkovské oblasti dříve informovaly o ruském ostřelování civilní infrastruktury. Na místě jsou podle starosty Charkova ranění. Agentura AP píše o nejméně třech zabitých a téměř 20 raněných ukrajinských civilistech v důsledku ruského dělostřeleckého ostřelování v Doněcké a v Charkovské oblasti.

Tagy:
online Polsko Ukrajina USA Rusko Kyjev Doněck Vagnerova skupina Popasna ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin