Spojenci mají Česko za fracka s nataženou rukou, má jasno Kolář z TOP 09

Ondřej Kolář

Česko se v posledních osmi letech chovalo tak, že na něj jeho zahraniční spojenci nahlíželi jako na fracka s nataženou rukou. Ve speciálním vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl starosta Prahy 6 a novopečený poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). Podle něho je nyní po volbách šance získat renomé.

Úspěch koalice Spolu sdružující ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vynesl do poslaneckých lavic řadu nových poslanců. Mimo jiné i starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře.

Ten v pořadu 360° řekl, že avizovaná vláda, na které se kromě stran Spolu mají podílet i Piráti se Starosty, bude rekonstrukční. „Ať už v zahraničně politické oblasti, tak i co se týče domácí politiky,“ konstatoval Kolář.

Zmiňovanou zahraniční oblast následně rozvedl. „Hlavním úkolem je získat si zpátky renomé mezi našimi spojenci. A vůbec dokázat jim, že nejsme to, co – řekl bych – si o nás po posledních 8 letech myslí. Tedy, že jsme takový fracek s nataženou rukou, který rád dostává, ale když se má o něco přičinit…,“ rozesmutnil se ve vysílání CNN Prima NEWS starosta Prahy 6.

Kolář tak hovořil o období nejprve vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a později Andreje Babiše (ANO). V obou těchto kabinetech byla práce sociální demokracie a hnutí ANO. Sobotkovu vládu tvořili ještě lidovci, Babišův kabinet měl toleranci KSČM.

Recept na respekt? Předsednictví Česka v EU

Za skvělou příležitost napravit pokaženou pověst v zahraničí považuje Kolář plánované předsednictví Česka v rámci Evropské unie. „Máme unikátní příležitost, v roce 2022 budeme předsedat Evropské unii. Česká republika tohle musí chytit za vlasy a nenechat utéct,“ burcoval Kolář s tím, že jde o šanci prokázat, že je Česko platným členem EU.

Zároveň by podle Koláře mělo dojít k přesvědčení Čechů, že zakotvení naší země v EU je přínosné. „Je to příležitost komunikovat témata důrazně a důkladně dovnitř. Ruku na srdce, poslední vláda, která se tomu nějakým způsobem věnovala a vysvětlovala občanům ČR, co to vlastně znamená být v EU, byla vláda Mirka Topolánka (v letech 2006–2009),“ zmínil Kolář jméno bývalého českého premiéra.

Tehdejší předsednictví EU, které se odehrálo v první polovině roku 2009, ale nakonec skončilo fiaskem a mezinárodní ostudou. Topolánkova vláda totiž přímo během předsednictví padla, když jí byla vyslovena nedůvěra.

Tagy: