Opatření proti koronaviru se vrací. Na některých místech platí už nyní, jaká to jsou?

Člověk v nemocnici

Koronavirus v Česku (25.7.2022)

Po více než dvou letech od rozšíření koronaviru do České republiky se stále nepodařilo epidemii zkrotit. Naopak, na některých místech opět začala platit povinnost nosit respirátor. Kde ochranu dýchacích cest potřebujete?

Vláda v květnu zrušila veškerá opatření proti koronaviru, a to včetně povinného nošení respirátorů v městské hromadné dopravě či ve zdravotnických zařízeních. A právě v nemocnicích či ambulancích začíná být opatření postupně obnovováno. V uplynulém pracovním týdnu totiž denně přibývalo až kolem tří tisíc infikovaných koronavirem denně a počet hospitalizovaných často přesahoval hranici 1 200 osob.

I když podle současného šéfa resortu zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) není důvod k výrazným obavám, vyzval zdravotnická zařízení, aby znovu zavedla povinnost nosit respirátory a roušky. „Napsal jsem do všech zdravotnických zařízení a ředitelům domovů pro seniory,“ sdělil.

A některé z nich na jeho rady přistoupily. Mezi nemocnice s takovým opatřením patří třeba ta ve Znojmě. „Od 26.července 2022 žádáme ambulantní pacienty a jejich doprovod včetně návštěv pacientů, aby používali ochranu dýchacích cest v podobě respirátoru FFP2,“ stojí na stránkách nemocnice.

Zdaleka nejde o ojedinělý případ. „Od čtvrtka 14. července musí návštěvy u hospitalizovaných pacientů na lůžkových odděleních naší nemocnice nosit po celou dobu pobytu na pokoji s pacientem respirátor, roušku či nanoroušku. Dále je doporučováno dodržovat i další hygienická opatření, jako je důkladné mytí či dezinfekce rukou,“ upozorňuje mladoboleslavská Klaudiánova nemocnice.

S obnovenou povinností nosit v prostorách respirátory či roušky přišla rovněž Krajská nemocnice Liberec. „Návštěvy všech hospitalizovaných pacientů v KNL jsou nadále povoleny, avšak pouze s ochranou dýchacích cest (rouška nebo respirátor). Výjimkou je dětské oddělení a oddělení dětské psychiatrie, kde ochrana dýchacích cest vyžadována není,“ informuje nemocnice. Ochrana dýchacích cest je nutností také pro návštěvu Fakultní nemocnice České Budějovice.

Ke stejnému opatření přistoupila Oblastní nemocnice Příbram, která navíc kvůli koronaviru zakázala návštěvy na jednom z lůžkových oddělení. Jiné nemocnice nařídily povinnost nosit ochranu dýchacích cest na vybraných odděleních, kupříkladu onkologii.

Naopak třeba nemocnice v pražském Motole, která je největší v zemi, dosud povinnost nosit roušky ve svých prostorách nezavedla. Nicméně tak doporučuje. „Máte-li příznaky respiračního onemocnění (kašel, teplota, dušnost) nebo jste byli v kontaktu s osobou s onemocněním covid-19 v posledních 14 dnech, prosíme, používejte v prostorách nemocnice ústenku nebo respirátor,“ uvádí nemocnice a dále přidává seznam oddělení, kde radí roušky používat.

Roušky nejsou nutné, leč doporučené ve většině areálu Fakultní nemocnice Brno. Výjimkou jsou ale oddělení JIP či ARO nebo návštěvy u infekčních a onkologických pacientů. Stejně tak jsou respirátory nutné při návštěvě imunosuprimovaných pacientů.

Pouze u doporučení nosit respirátory pak zůstává i FN Plzeň. Stejný případ platí u ostravské či královéhradecké fakultní nemocnice.

Nošení ochrany dýchacích cest v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních podporuje exministr Roman Prymula, sám by ale byl pro jejich plošné zavedení. Válek však ujišťuje, že žádná plošná opatření vyhlašovat nebude. „Mohu s klidným srdcem říct, že žádné restrikce už nenastanou. Říkají to i kolegové ve všech zemích EU a celého světa,“ prohlásil ministr. Ten také podporuje, aby lidé zvážili nosění roušky v městské hromadné dopravě.

Tagy: