Operace Hlemýžď ochromila Francii. Politici již zemědělcům ustoupili, ti dál protestují

Protesty francouzských farmářů

Protesty zemědělců v Evropě

Traktory zatím Paříž nezablokují. Francouzská vláda zemědělcům ustoupila. Splnila jeden z hlavních požadavků naštvaných farmářů, tedy že nezvýší daň na takzvanou zemědělskou naftu. Premiér Gabriel Attal také slíbil zjednodušení administrativy. Pro některé farmáře je to dostačující a blokádu ukončili. Největší zemědělské odbory jsou ale odhodlané protestovat dál.

Operace Hlemýžď. Tak se ve Francii říká protestu, kdy se vozidla, třeba i traktory, sunou velmi pomalu po cestě. Francouzští farmáři se k protestům evropských kolegů přidali minulý týden. Sunuli se z jihu, blokovali důležité dálnice, stavěli barikády ze slámy i traktorů a dál hrozí blokádou Paříže.

ČTĚTE TAKÉ: Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Symbolem odporu se stal dvaačtyřicetiletý chovatel skotu Jérome Bayle, s blokádami ve Francii začal. Bývalý ragbista rodinnou farmu převzal před deseti lety, když jeho otec kvůli práci na farmě spáchal sebevraždu. Právě na jih, kde protesty začaly, dorazil včera i nový francouzský premiér. Řečnil u stohu slámy. Zemědělcům slíbil, že chce jejich odvětví stavět nade vše ostatní.

Ale na hezké řeči zemědělce neužije. Přesvědčilo je až zrušení zvýšení daně na takzvanou zemědělskou naftu, slíbené zjednodušení administrativy i podpora. Bayle tak blokádu odvolal. Kromě cen pohonných hmot ale zemědělce trápí také podle nich nesmyslné normy Unie a tlak na cenu. Největší zemědělské odbory ve Francii proto radí protestovat dál. A přidali se i farmáři z Belgie.

Nespokojenost dávají najevo i tuzemští farmáři. Zemědělci si stěžují na vysoké daně, drahé energie nebo narůstající byrokracii. Zatím ale plány na velké protesty odložili. Čekají, jak dopadnou další jednání na české i evropské úrovni.

Majitel ekofarmy Martin Král hospodaří na víc než 220 hektarech půdy v oblasti Dolní Moravy na Pardubicku. O tom, co konkrétního se má na poli udělat, by měl podle něj rozhodovat každý sedlák sám a ne úředníci z Bruselu. „Kolem dokola je hodně papírování, dávají limity nad deset hektarů, musíte vynechávat pruhy,“ popsal CNN Prima NEWS hospodář.

Podle něj stojí zemědělství v současnosti na křižovatce a padá pomalu, ale jistě na kolena. Jeho slova potvrzuje taky Agrární komora. „Zemědělci prodávají svoji produkci za ceny, které odpovídají bohužel nominálně roku 1989, k tomu se neustále hromadí různé požadavky, regulace, omezení,“ uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Řešit chtějí agrárníci také ceny zemědělských komodit, které ovlivňují bezcelní dovozy z Ukrajiny a dalších zemí do Evropské unie. I to je zřejmě důvod, proč si za české ovoce zaplatíme víc než za to dovezené. Po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) zatím zemědělci velké protesty neplánují. Dali mu čas do konce února, aby jim vyjednal výhodnější podmínky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vejce zdražují, nepomohlo ani snížení DPH u potravin. V Polsku o moc levnější nejsou

Tagy: