Ostnaté dráty a migranti na zahradách. Reportér popsal život u bělorusko-polské hranice

Situace na bělorusko-polské hranici

Bělorusko přímo z místa

Migranti na bělorusko-polské hranici se opět v noci z pátku na sobotu pokusili proniknout do Polska. Byla jich asi stovka. Pokus to však nebyl úspěšný. Nad ránem se v lese našlo tělo syrského uprchlíka. Proč zemřel, se zatím neví. U hranic platí výjimečný stav a novináři se tam nedostanou. Reportérovi CNN Prima NEWS Patriku Kaizrovi se to však podařilo. Natáčet tam s lidmi, jejichž životy těsně vedle hranice ovlivňuje výjimečný stav i hybridní válka.

Z městečka Sokolóvka míří štáb CNN Prima NEWS na východ k hranici s Běloruskem. První policejní hlídka je ale vrací zpět. Otočí se a objedou ji polní cestou. Tam se nachází polská vesnice Zubrzyca Malá.

Před svým domem, kde bydlí už od roku 1947, stojí Regina Kwiatkowska. Nad vojenskými hlídkami a neustálým dozorem jen krčí rameny. „Co naděláte, takový je život,“ komentuje obyvatelka vesnice. Stavení Reginy Kwiatkovské leží jen 1,5 kilometru od hranice s Běloruskem. Migrantů se však nebojí, i když jí už dvakrát přešli přes pozemek.

„Jednou se zastavili na zahradě a natrhali si jablka. Podruhé přišli ke kuchyňskému oknu a klaněli se. Pak si sedli na cestu a čekali na policisty, až si je vyzvednou,“ popisuje. Ve výjimečném stavu se tady v září ze dne na den ocitly desítky vesnic a stovky lidí.

CNN Prima NEWS se zkouší dostat blíž k hranici. Projíždí vesnicí Minkowce. „Tady ostnatý drát doslova vede za zahradami obyvatel. Ale atmosféra je tu o poznání sklíčenější,“ líčí reportér Patrik Kaizr.

Štáb jede dál vesnicí a až téměř na konci obce potkává muže a ženu. Překřikují se. „Utíkejte odsud. Radíme vám z dobrého srdce, tady novináři nesmí být,“ doporučují obyvatelé obce Minkowce. Novináři se však nestačí ani otočit zpět k autu a hraniční hlídka už staví u jejich vozidla. „Tady se nemůžete nacházet, je to speciální zóna,“ uvádí jeden z příslušníků pohraniční stráže a vzápětí od novinářů požaduje doklady.

Migranti jako zbraň v hybridní válce

„Stráž se chová nanejvýš profesionálně. Ověří naše dokumenty a řeknou, ať si sedneme do auta a následujeme je,“ líčí Kaizr. Vyvezou je z pásma výjimečného stavu. Teprve po cestě novináři vidí, jak přísná jsou opatření. Všechny křižovatky hlídají ozbrojení vojáci s policisty. „Jestli sem ještě jednou vejdete, skončí to přestupkovým řízením,“ informuje je pohraniční stráž.

Režim na hranicích zpřísňují také Litva a Lotyšsko. Podobný osud lidí ve výjimečném stavu by tak mohl potkat i další obyvatele Evropské unie.

Polsko i Evropská unie obviňují běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že do Běloruska nechává dovážet lidi v zoufalé situaci ze zemí jako Irák nebo Sýrie a využívá je jako zbraň v hybridní válce proti sedmadvacítce v odplatě za to, že na jeho režim uvalila sankce kvůli represím proti prodemokratické opozici a porušování lidských práv.

Tagy: