Bednář: Vládní sestavování rozpočtu připomíná Čínu. Křeček zmínil nešťastná rozhodnutí

Ekonomové Milan Bednář a Štěpán Křeček

Co na to vaše peněženka 20.8.2024

Utajování při sestavování státního rozpočtu není dobrý nápad, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Milan Bednář s tím, že vláda v tomto ohledu připomíná čínskou administrativu. Člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Štěpán Křeček uznal, že se tím snižuje transparentnost. Namítl však, že neustálé zveřejňování pracovních čísel vede ke zbytečnému napětí.

„Režim utajení státního rozpočtu rozhodně není dobrý nápad,“ zdůraznil Bednář v pořadu Co na to vaše peněženka s tím, že tento stav pomůže vládním politikům. „Bude se to probírat jen krátce, navíc se budou brzy konat krajské a senátní volby,“ podotkl.

K TÉMATU: Schyluje se k ostré koaliční debatě. Státní zaměstnanci ale přidáno dostanou, míní experti

Veřejnost by podle něj měla vědět, jak dohadování o rozpočtu probíhá. „Zákulisní vyjednávání nám samozřejmě zůstanou neznámá, ale měli bychom mít povědomí o základních konturách,“ je přesvědčen ekonom.

Expert v návaznosti na to sáhl i k ostřejšímu připodobnění. „Čína vyřešila problém s nezaměstnaností mladých tak, že nezveřejnila statistiky po dobu čtyř měsíců. Bohužel mi to připomíná naši situaci,“ dodal Bednář.

Křeček přiznal, že ani on nepohlíží na toto téma jednoznačně. „Nezveřejněním údajů se snižuje transparentnost, které jsem zastáncem. Na druhou stranu neustálé zveřejňování pracovních čísel vedlo zpravidla ke konfliktům,“ upozornil.

Podle něj vedl tento krok minulý rok například ke stávkám ve školství, i když sektor nakonec dostal peníze navíc. „Zbytečně vznikalo napětí ve společnosti, které jsme si mohli ušetřit. Považuji za nešťastné, pokud se zveřejňují čísla, která se pořád mění,“ poznamenal člen NERVU.

Tiché víno a cigarety

Oba ekonomové mluvili také o výběru daní. Podle Křečka se mezi vládními stranami hodně hovořilo o zdanění tichého vína. „Přes některé členy koalice se to ale ukázalo jako neprůchozí,“ podotkl s tím, že razantnější škrty zpravidla narážejí na skutečnost, že vládní kabinet tvoří pět stran s různými názory.

„Dlouhodobě tvrdím, že v Česku máme nesmyslně nastavené daně u klasických cigaret tak, že dochází k značnému odtoku těchto příjmů do zahraničí. Lidé tam totiž nakupují produkt levněji. Přicházíme o daňový výběr v řádech miliard, který by paradoxně vedl ke zlevnění cigaret, což je ale pro lékaře nepřijatelné,“ shrnul Křeček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusnok o sestavování rozpočtu: Hitparáda nátlakových akcí. Školství vnímá jako přebujelé

Tagy: