Otevřené dveře do historie i kultury: Kam vyrazit zdarma o státním svátku 28. října?

Sobota 28. října a s ní spojený státní svátek – Den vzniku samostatného československého státu – přináší jedinečnou možnost navštívit budovy, které jsou veřejnosti běžně nedostupné. A to není zdaleka vše. Během státního svátku lze také zajít buď bezplatně, nebo za symbolickou cenu do mnoha muzeí a galerií. Vstup zdarma nabízí například Národní muzeum v Praze. Jedné z událostí se pak zúčastní i prezident Petr Pavel. Zjistěte, která místa v hlavním městě otevírají své dveře, a naplánujte si svůj den plný objevování historie, kultury a umění. Ve stejné datum se koná také Den Středočeského kraje, který nabízí rovněž volné vstupy i různé programy. Zajímavá místa budou k vidění po celé republice.

Dny otevřených dveří významných budov Praze

Pro milovníky kultury a historie znamená den otevřených dveří přístup do unikátních prostor, které obvykle zůstávají ve stínu veřejné povědomí. Stačí si vybrat z bohaté nabídky, od mimořádných exkurzí do soukromých prostor až po komentované prohlídky expozic.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda si chce sáhnout na miliardy od globálních firem. Jejich zdanění podpořili poslanci

Své brány otevře 28. října sídlo Senátu na Malé Straně. Návštěvníci si budou moci prohlédnout od 9 do 16 hodin nejkrásnější historické prostory ve Valdštejnském paláci, mezi něž patří Hlavní sál, Rytířská síň, Audienční síň, Mytologická chodba nebo Jednací sál. V Kolovratském paláci nahlédnou příchozí mimo jiné do Zeleného a Růžového salonku. Dále bude zpřístupněna Valdštejnská zahrada.

Při příležitosti 105. výročí vzniku republiky pořádá komentovanou prohlídku Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v Praze na Malé Straně. Návštěvníci uvidí hlavní zasedací sál, jednací místnosti výborů a další prostory ve Smiřickém, Šternberském a Thunovském paláci.

I Strakova akademie neboli Úřad vlády České republiky chystá prohlídkovou trasu s výkladem, která začne ve vstupním sále, povede přes jednací sál vlády, starý i nový tiskový sál a bude zakončena procházkou po zahradě.

Během státního svátku je také možné zavítat do Rezidence primátora hlavního města Prahy, jež je využívána především k přijímaní vzácných hostů a najdete ji v budově Městské knihovny na Mariánském náměstí. Průvodce zavede návštěvníky do velkého sálu, jídelny, několika dalších salonků a malé zimní zahrady.

Ve stejné lokaci se pak nachází nedávno zrekonstruovaný barokní Clam-Gallasův palác a hlavní budova Magistrátu hlavního města Prahy – Nová radnice. Příchozí z řad veřejnosti nahlédnou do Velkého jednacího sálu v 1. patře či do kanceláře pražského primátora.

V Jungmannově ulici pak budou mít zájemci přístup do Škodových salonků ve Škodově paláci. Jedná se o celkem pět propojených místností zřízených původně jako reprezentativní prostory továrníka Škody, které se přes různé stavební zásahy zachovaly a díky práci restaurátorů získaly původní lesk a krásu. Od roku 2006 zde sídlí pražský magistrát.

V sobotu také lze probádat budovy několika ministerstev. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, které sídlí v Rohanském paláci na Malé Straně, otevře Velký a Malý zrcadlový sál, pracovny ministra a salonek J. A. Komenského a galerii ministrů. Dále bude zpřístupněno Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na Staroměstském náměstí, Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR v ulici Na Poříčí nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR v ulici Na Františku.

Prohlídku jedinečných prostor nabídne i secesní Obecní dům na náměstí Republiky. Na návštěvníky čeká prohlídka vedená  Smetanovou síní, historickou cukrárnou, Slováckým salonkem, Salonkem Boženy Němcové, Orientálním salonkem, Grégrovým a Palackého sálem do Primátorského sálu, jehož umělecká výzdoba je dílem Alfonse Muchy. Prohlídka bude zakončena v Riegrově a Sladkovského sálech, pojmenovaných po významných osobnostech českého politického a společenského života.

Volné vstupy do muzeí a galerií

K oslavám Dne vzniku samostatného československého státu se přidaly i muzea a galerie. Vstup bude zdarma nebo za symbolický poplatek, což znamená, že každý si může najít něco podle svých zájmů a preferencí.

Na své expozice láká Národní muzeum, které umožní vstup zdarma do Nové i Historické budovy na Václavském náměstí, Českého muzea hudby, Náprstkova muzea, Národopisného muzea, Muzea Antonína Dvořáka, Muzea Bedřicha Smetany, Památníku Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra nebo do Národního památníku na Vítkově, kde mimo jiné proběhne tradiční pietní akt na Čestném dvoře za účasti prezidenta republiky Petra Pavla. Příchozí se zároveň mohou podívat do Armádního muzea Žižkov.

Za snížené vstupné ve výši 80 Kč bude možné si prohlédnout Národní technické muzeum v Praze 7.

Den Středočeského kraje

Pravidelně se 28. října koná i Den Středočeského kraje. Za symbolickou jednu korunu je při této příležitosti možné navštívit České muzeum stříbra v Kutné Hoře, Regionální muzeum Mělník, Muzeum Mladoboleslavska, Muzeum Podblanicka, Muzeum Českého krasu, Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše nebo Regionální muzeum v Jílovém u Prahy.

Na Havířské šprýmování a vstup za korunu zve rovněž Hornické muzeum v Příbrami. Zájemci mohou zavítat do jejich poboček, mezi které patří Skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum Špýchar Prostřední LhotaMuzeum zlata Nový Knín či Památník Vojna Lešetice.

I oficiální letní sídlo prezidentů České republiky v Lánech nabízí zajímavý program. Pokud se rozhodnete zavítat právě tam, odvezete si vzpomínky na místo, kde žil prezident T. G. Masaryk. Zdarma bude otevřeno také Muzeum Alice G. Masarykové a Českého červeného kříže.

Statní svátek oslavuje celá republika

Není to ovšem jenom Praha a Středočeský kraj, kde je připraven nějaký program. Den otevřených dveří připravuje například radnice v Liberci. Zdarma otevírá své expozice Národní zemědělské muzeum nejen v Praze na Letné, ale také na mimopražských pobočkách v Čáslavi, na zámku Kačina, ve Valticích, v Ostravě nebo v Hluboké.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Návrat v čase o 200 let v Muzeu koněspřežky aneb Když po kolejích jezdili koně

Tagy: