Pamětník Pražského povstání: Hlídkoval jsem na barikádě. Plameny mi uškvařily kecku

Pamětník Pražského povstání Jan Adámek

Vzpomínka pamětníka na povstání

Před 77 lety krátce po šesté hodině začalo Pražské povstání, které předznamenalo konec druhé světové války na našem území. Reportér CNN Prima NEWS mluvil s pamětníkem Janem Adámkem, kterému bylo tehdy 14 let a bojů za osvobození Prahy se aktivně účastnil.

Janu Adámkovi je dnes už úctyhodných 91 let. Ani po 77 letech nezapomněl. „Začali mazat ty německé nápisy, rádio mluvilo. Matce jsme dole do sklepa, měli jsme takový krásný nový sklep, dali matrace, ségře byl rok,“ popsal pamětník.

Při bojích se pak ošklivě zranil. „Představte si, že ta barikáda začala nějak hořet, a jak mě odhodil tlak bombiček, moje levá noha zůstala v tom plamenu na barikádě. Já jsem měl na sobě kecky a to se mi úplně uškvařilo,“ vzpomínal Adámek.

Při Pražském povstání měl přitom důležitý úkol. Od velitele jedné z barikád Josefa Šaška dostal dalekohled se slovy: „‚Běž támhle na tu garáž a dívej se do Motola, a když půjdou Němci, tak nám dej vědět.‘ Tak jsem tam vydržel celou sobotu a neděli dopoledne, pak mě kluci vystřídali. Nakonec to bylo tak, že jsem se stal nosičem munice,“ doplnil.

Dramatické dny strávil na barikádách v Košířích. „Ale dovedu si představit, když třeba na Pankráci vlezli Němci do sklepa a vyhnali lidi před tanky nebo je rovnou postříleli. Tam to prý bylo hrozně ošklivé,“ prohlásil Adámek.

Obyvatele Prahy tehdy ale neprovázela jen radost z osvobození. Střídaly ji také slzy nad promarněnými životy. Všichni tehdy doufali, že tato válka bude tou poslední v lidské historii.

Tagy: