Inflace je důsledkem covidismu. Nová ideologie s námi manipuluje, má jasno expert

Na úsporný tarif stále míří dotazy lidí. Jak správně funguje?

Inflace je důsledkem tzv. covidismu. Jde o novou ideologii, která vede k omezování svobody a k manipulaci s masami. Je o tom přesvědčen proděkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík. Ten pro CNN Prima NEWS také zmínil, co by mohlo v aktuální ekonomické situaci pomoci.

Ani Babišova drahota, ani Fialova drahota. Za raketový nárůst cen může podle Ševčíka covid. „Jsem rád, že jsem měl možnost jako jeden z prvních říct, že to, co politici říkali, je hloupost. Nejedná se o žádnou Babišovu inflaci, dokonce se nebude jednat ani o Fialovu inflaci,“ poznamenal ekonomický poradce hnutí Trikolora.

„Je to důsledek covidismu. To znamená důsledek toho, co můžeme nazvat novou ideologií. Vede to k přerozdělování bohatství. Jde o útok na soukromé a možná později i osobní vlastnictví. Je to omezování individuální svobody a jde o manipulaci a snahu ovládnout velké masy obyvatelstva,“ má jasno Ševčík.

Lockdown zdravým ani nemocným nepomůže

Vliv na zdražování mají podle Ševčíka také tlaky EU, zejména v souvislosti s tzv. Zelenou dohodou (Green Deal), která „v současné době způsobuje energetickou krizi“. Dalším problémem je kvantitativní uvolňování peněz ze strany Evropské centrální banky a „naprosto nezodpovědná politika v měnové oblasti právě od těchto měnových autorit“.

Česká národní banka (ČNB) ví, že se nedaří inflaci držet pod cílem. To vedlo dvakrát ke zvýšení úrokové sazby. Guvernér Jiří Rusnok upozornil, že se zřejmě o poslední navýšení jednat nebude. „Myslím, že by to nebyl správný krok,“ uvedl proděkan.

V důsledku růstu cen se podle Ševčíka mnoho domácností dostane do existenčních problémů. „Určitě to hrozí všem. Reálné příjmy klesají a bohužel budou klesat i důchodcům. Je nutné si uvědomit, že vzestup cen energií prakticky vede k vzestupu cen úplně všeho zboží a služeb,“ vysvětlil.

„Myslím si, že se musí úplně změnit přístup Green Dealu, aby se snížily dopady energetické krize, a především zabránit jakýmkoliv dalším lockdownům. Lockdowny nepomohou nikomu – neléčí nemocné, nepomohou zdravým a zničí ekonomiku ještě více, než ji ničí teď,“ dodal na závěr.

Kdy začne inflace slábnout?

Že má pandemie na inflaci vliv, přiznávají i další ekonomové. Do souvislosti ji ale dávají s konkrétními protipandemickými opatřeními, nikoliv s ideologií. Ve zbytku roku navíc počítají s jejím slábnutím.

„Stále počítáme s tím, že tempo zdražování už nenabere na síle,“ míní analytik Komerční banky Michal Brožka. „Inflace v příštích měsících zpomalí z titulu snížení DPH na energie,“ doplnil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler s tím, že půjde pouze o jednorázový vliv nižších daní. „Bez něho by inflace mířila k sedmi procentům,“ řekl.

Podle Seidlera je však velmi nejisté, jak se tempo růstu cen bude vyvíjet na začátku příštího roku. „Meziroční růst cen bude výraznější a patrně nad sedmiprocentní hranicí. Ve druhé polovině roku začne inflace zpomalovat, nicméně do konce roku se pravděpodobně nedostane pod tři procenta,“ uvedl Seidler.

Tagy: