Manévry na nádraží v Hamburku: Ve vlaku jeli lidé podezřelí z přenášení zabijáckého viru

Na hlavním nádraží v Hamburku propukla panika poté, co na něj ve středu 2. října dorazil vlak z Frankfurtu nad Mohanem. Důvodem bylo podezření na přítomnost vysoce nebezpečného viru Marburg u dvou cestujících. Okamžitě byla uzavřena dvě nástupiště a na místě zasahovali specialisté v ochranných oblecích, informoval deník Focus. Oba cestující byli převezeni do specializované nemocnice, kde podstoupili testy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ty přítomnost viru nepotvrdily, upřesnil později deník Bild.

Ve vlaku z Frankfurtu nad Mohanem cestoval šestadvacetiletý student, který se nedávno vrátil z Rwandy, kde přišel do kontaktu s pacientem nakaženým virem Marburg. Během jízdy mu začalo být špatně a jeho zdravotní stav se postupně zhoršoval. Podobné obtíže se navíc objevily i u jeho přítelkyně. Kvůli obavám z nákazy proto kontaktoval zdravotnické složky, uvedl deník Focus.

ČTĚTE TAKÉ: Potřebujete lékařskou radu? Ptejte se doktora na CNN Prima NEWS

Policisté a záchranáři ve speciálních oblecích okamžitě po příjezdu vlaku zasáhli. Studenta a jeho přítelkyni převezli speciálním vozem do Univerzitní nemocnice Hamburg-Eppendorf, kde byli podrobeni testům na přítomnost viru. Naštěstí se jednalo o planý poplach a výsledky testů byly negativní, informoval později deník Bild.

I další cestující z vlaku, kterých bylo kolem dvou stovek, museli být monitorováni. „Museli jsme zjistit, zda se cestující vůbec mohli v tak krátkém čase nakazit,“ uvedl dříve mluvčí hamburských hasičů pro Bild.

Virus Marburg

Virus Marburg je smrtelný patogen způsobující virovou nemoc Marburg, což je forma hemoragické horečky. Při neléčené infekci může úmrtnost podle Světové zdravotnické organizace (WHO) dosahovat až 88 procent, i když v případě dostupné a rychlé lékařské péče bývá nižší. Virus je příbuzný viru ebola a podobně jako ebola se šíří.

Virus Marburg se může přenášet ze zvířat na lidi i mezi lidmi. První případy byly spojeny s pobytem v afrických jeskyních obývaných netopýry rodu Rousettus. K přenosu mezi lidmi dochází kontaktem s tělními tekutinami nakažených osob, jako jsou krev a různé sekrety. Nakazit se ale dá i prostřednictvím kontaminovaných povrchů, například lůžkovinami. Inkubační doba, tedy doba mezi nákazou a prvními příznaky, se pohybuje od dvou dnů do tří týdnů, uvádí web t-online.

Nemoc začíná náhle vysokou horečkou, silnými bolestmi hlavy, celkovou únavou a svalovými bolestmi. Mezi další časté příznaky patří vodnatý průjem, křeče v břiše, nevolnost a zvracení. Tyto symptomy se často objevují během prvních tří dnů od nákazy. Závažná fáze nemoci přichází obvykle mezi pátým a sedmým dnem a vyznačuje se krvácením jak z vnitřních orgánů, tak ze sliznic (z nosu, dásní a jiných tělesných otvorů). Tento stav často vede k multiorgánovému selhání a smrti v důsledku masivní ztráty krve.

V současné době neexistuje specifická léčba nebo schválená vakcína proti tomuto viru. Léčba se zaměřuje na podpůrné metody, jako jsou udržování tělních funkcí, rehydratace a prevence komplikací. Vývoj vakcíny probíhá, ale zatím nebyla žádná zavedena do běžné praxe.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku přibývá případů respiračních nemocí. Na vzestupu je covid, brzy zasáhne i chřipka

Tagy: