Papírová brčka jsou škodlivá a zatěžují přírodu, tvrdí studie. Problém je i s jejich recyklací

Brčka

Papírová brčka jsou škodlivá a zatěžují přírodu

Papírová brčka jsou prý škodlivá a zatěžují přírodu. Vyplývá to z belgické studie vědců, kteří zkoumali 39 typů papírových brček. 27 z nich obsahovalo perfluorované a polyfluorované látky, které se jen tak nerozloží. Nejlépe jsou na tom brčka z nerezové oceli, ale ta zas nemají restauratéři rádi.

Měla by vydržet déle ve studených nápojích. To je podle odborníka důvod, proč v papírových brčkách můžou být přidané speciální látky. „Ve srovnání s plastovými brčky tam těchto látek může být o něco více. Kdybychom si ale měli vybrat mezi papírovým a plastovým, spíše bych doporučil papírová. Ani to papírové brčko ale nefunguje úplně dobře a měli bychom hledat nějaké jiné, lepší varianty,“ říká vedoucí Ústavu udržitelnosti a produktové ekologie na Vysoké škole chemicko-technologické Vladimír Kočí.

ČTĚTE VÍCE: Mlékárny nezlevňují, i když zemědělci šli s cenou dolů. Trápí nás vysoké náklady, hájí se

PFAS se používají například pro odpuzení vody a mastnoty z papírových obalů potravin, outdoorového oblečení nebo koberců. Většina látek se nerozkládá, jak uvádí studie.

Vhodnou alternativou mohou být brčka například z těstovin, nebo z nerezové oceli. „Ta v kombinaci se sklem není oblíbená – cinká to, nenosí se to dobře, musí se to omývat. Lidé to prostě nemají rádi, něčemu, co musí dávat do pusy a pak omýt, nevěří,“ myslí si člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Luboš Kastner.

Papírová brčka jsou sice ekologičtější, ale nepraktická. Provozovatelé restaurací často tápou nad tím, jak je správně recyklovat. „Není tam jednotnost materiálu. Je brčko, které má na sobě nějaký nástřik a jsou v něm další plasty. Ani nevíte, které a jak máte recyklovat,“ uvádí ředitel kuchařské soutěže Bocuse d`Or Adam Eliáš.

O tom, že ani hosté příliš nepreferují papírová brčka, se redakce CNN Prima NEWS přesvědčila i v ulicích. „Strašný nápad. Rozmáčí a láme se to,“ řekl jeden z oslovených respondentů v rámci ankety. „Nedá se z toho pít, nejlepší byla umělohmotná, co se funkčnosti týče,“ uváděli další.

Česko zakázalo výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček v souladu s předpisy Evropské unie loni v říjnu.

Tagy:
příroda restaurace těstoviny Evropská unie nápoj brčka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Vysoká škola chemicko-technologická v Praze korozivzdorná ocel