Paradox v Partii: Vládní poslanec pochyboval o způsobu valorizace. Člen SPD naopak chválil

S velkou nadsázkou řečeno: Najednou nebylo jasné, kdo do studia CNN Prima NEWS přišel za vládní koalici a kdo za opozici. Politici si v nedělní Partii Terezie Tománkové na pár okamžiků nevídaně vyměnili role: Zatímco místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář z TOP 09 v přímém přenosu zapochyboval o způsobu projednávání valorizace penzí, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř z SPD část zmíněné normy naopak chválil.

Kdyby byla tahle diskuze fotbalovým zápasem, vypadalo by dění na hřišti tak, že si hráči najednou vyměnili dresy a na chviličku začali kopat za soupeře. Stejně působila i část politické debaty v Partii Terezie Tománkové: Jan Hrnčíř z SPD totiž na pár vteřin vzbudil dojem, že je před kamerami za koalici. A Ondřej Kolář z TOP 09 pro změnu za opozici.

Jistě, je v tom velká nadsázka. Ale na první pohled to do očí trklo.

K nevšední situaci došlo, jakmile se řeč stočila na ožehavou valorizaci důchodů. Obvykle je vzorec podobných diskuzí neměnný: Koaliční politici rozhodnutí vlády obhajují jako ekonomickou nutnost, opozice naopak mluví o chybě, často přímo o okrádání seniorů. V nedělní Partii však na pár chvil nastala změna.

ČTĚTE TAKÉ: Zpomalíme růst platů politiků, říká Rakušan

Předehrou bylo prohlášení zástupce SPD, že vláda s načasováním debaty o valorizaci a stavem legislativní nouze schválně přišla až po prezidentských volbách. Hrnčíř zopakoval, že to vidí jako podlý podraz na důchodce. Už jen proto, že ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ještě čtyři dny před prezidentskými volbami ujišťoval, že na valorizační vzorec se nebude sahat.

Nestandardní postup

V tu chvíli to přišlo: jeho oponent totiž připustil, že cesta zvolená koalicí nebyla ani podle jeho gusta.

„Mně se rozhodnutí, nebo ten způsob, jakým to bylo projednáváno, osobně také úplně nelíbí. Byl to nestandardní postup,“ přiznal Kolář z TOP 09. „Nicméně jsem si vyhledával takové argumenty, které by mě dokázaly přesvědčit, abych pro to ruku zvedl. Právě to se stalo. Vedle sebe jsem si položil argumenty různých odborníků od Ústavního práva přes ekonomiku, ze kterých jasně vyplývalo, že v tomto případě je možné stav legislativní nouze využít právě kvůli možné hospodářské škodě. Celé to vidím jako snahu o zatáhnutí ruční brzdy, díky které se nezřítíme ze srázu a důchodový systém do deseti let úplně nezhavaruje.“

Hrnčíř v následné debatě o nutnosti a načasování valorizace odmítal argumenty koalice, že inflaci ve výši téměř dvacet procent nikdo nečekal. Prognóza České národní banky podle něj poukazovala už nějaký čas na to, že inflace bude dvouciferná.

Vzápětí však svým způsobem překvapil i on, a to když padla otázka, jak se má valorizovat dál. Hrnčíř zdůraznil pozici SPD, že přinejmenším ve většině valorizací by se mělo přidávat stejnou částkou všem, aby se nerozevíraly nůžky mezi vysokopříjmovými a nízkopříjmovými seniory.

„Návrh se v podstatě touhle cestou vydal. Je to dobrá cesta,“ ocenil.

Hned poté ale zase oblékl dres, na který je u něj veřejnost zvyklá. „Nicméně zkrácení té inflace je samozřejmě špatně,“ řekl.

Tagy: