Pavel měl k důchodům řadu výhrad. Při podpisu novely podlehl tlaku Fialy, říká Havlíček

Pavel při podpisu penzijní novely zřejmě podlehl tlaku Fialy, míní Havlíček

K VĚCI 4.9.2023

Nerozumím, proč se prezident Petr Pavel nakonec rozhodl podepsat penzijní novelu, když k ní měl řadu oprávněných výhrad, uvedl místopředseda hnutí ANO a premiér stínové vlády Karel Havlíček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Podle Havlíčka to prezident Pavel udělal politicky nejhůře, jak mohl, a zdá se, že podlehl tlaku premiéra Petra Fialy (ODS).

„Prezident měl možnost to zavetovat, mohl to nepodepsat. Ale to, že v rychlém tiskovém prohlášení jeden večer řekne, že si to ještě promyslí a druhý den ráno to jen suše podepíše, je podle mého názoru to nejhorší, co mohl udělat,“ uvedl Havlíček a dodal, že nevěří tomu, že by během noci získal nějaké zásadní nové informace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přísnější předčasné důchody a nižší valorizace. Prezident podepsal reformu penzí

Podle místopředsedy hnutí ANO Pavel spíše ustoupil premiérovi: „Můj názor je, že pan premiér Fiala mu velmi důrazně vysvětlil, že by to pro vládu nebylo výhodné, a on tomu podlehl,“ podělil se o své domněnky.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka navíc odhadl, že jednodenní odklad podpisu, a tím pádem měsíční odklad platnosti novely způsobil škodu v hodnotě čtyř miliard korun, což je podle Havlíčka pravděpodobné, neboť Jurečka má k prezidentovi blízko a nemá důvod ho nějak zásadně „lakovat“.

Další problém v oddálení podpisu ale spatřuje stínový premiér také v tom, že svým jednáním vzbudil jakási očekávání: „Oprávněná očekávání od všech, kterých se to bude týkat – a pravděpodobně se jedná o tisíce lidí, kteří teda tím pádem ten předčasný důchod nakonec zrealizují v tom původním režimu s tím, že ale ti ostatní vlastně už budou mít smůlu,“ sdělil.

Petr Pavel upozorňoval zejména na dvě problémové oblasti novely – náhlý přechod na předčasné důchody a to, že nový systém se vlastně ve výsledku může prodražit. Což považuje Havlíček za správné a nerozumí tak tomu, proč se prezident nakonec rozhodl vládě podřídit.

VIDEO: Prezident i přes výhrady podepsal zákon, který zpomaluje růst penzí a zpřísňuje podmínky pro předčasné důchody

Tagy: