Pavel přijel na návštěvu Polska. Vztah obou zemí nebyl nikdy tak dobrý jako teď, řekl

Prezidenti Česka a Polska Petr Pavel a Andrzej Duda jednali ve čtvrtek ve Varšavě o ekonomické spolupráci, rozvoji dopravního spojení, chystaném summitu NATO či energetice. Duda ocenil, že Pavel si týden po inauguraci zvolil Polsko pro svou první zahraniční cestu po tradiční návštěvě Slovenska. Podle Pavla nebyl vztah obou zemí zřejmě nikdy tak dobrý jako nyní, spatřuje za tím i vliv války na Ukrajině, která pomohla uvědomit si cenu spolupráce. Duda na tiskové konferenci také řekl, že Polsko v nejbližších dnech předá Ukrajině zřejmě čtyři nadzvukové letouny MiG-29.

Duda zmínil, že dobudování dopravního spojení prostřednictvím české D11 a polské S3 by vytvořilo důležitou spojnici obou zemí, usnadnilo Čechům návštěvy Baltského moře a pomohlo i obchodu. S ohledem na Pavlovy bohaté zkušenosti s bezpečnostními záležitostmi byl důležitým tématem rozhovorů i summit NATO ve Vilniusu, který se uskuteční v červenci, doplnil polský prezident.

Prezidenti mluvili i o energetické bezpečnosti. „Hovořili jsme o rozvoji přístavu v Gdaňsku a potenciálních dodávkách pro ČR prostřednictvím tohoto přístavu a sítě plynovodů z Polska,“ zmínil Duda. Pavel doplnil, že válka na Ukrajině jasně ukázala, jak strategickým rizikem je závislost na Rusku. „Jsem rád, že se Česku podařilo snížit závislost v krátkém období na nulu. Jedna z důležitých alternativních cest vede přes terminál v Gdaňsku a plynovod Stork II. Jsem rád, že tu nacházíme s polskou stranou společnou řeč,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Novák končí jako ředitel Správy Pražského hradu. Pracoval pro tři české prezidenty

Duda označil za velký impuls v budování vztahů, jak brzy po inauguraci Pavel dorazil na návštěvu Polska. Ocenil, že do Varšavy zamířil hned po obvyklé návštěvě Slovenska. Spolupráce ČR s Polskem je na vysoké úrovni, vyzdvihl Pavel. „Zřejmě za celou dobu historie nebyly naše vztahy tak dobré jako teď. Je to jistě způsobeno i válkou na Ukrajině. Uvědomili jsme si, jaká je cena spolupráce s přáteli a spojenci,“ zdůraznil.

Duda se po setkání zmínil také o tom, že Polsko předá Ukrajině čtyři stíhačky MiG-29. Celkem má Polsko k dispozici přes deset strojů, které v minulosti převzalo z výzbroje bývalé Německé demokratické republiky (NDR). Další stroje Polsko Ukrajině poskytne po jejich servisu a opravě. Stíhačky jsou podle Dudy provozuschopné. „Nejprve, doslova v nejbližších dnech, předáme Ukrajině čtyři letouny,“ uvedl. „Zbytek se připravuje, zajišťuje se jim servis,“ dodal.

Odpoledne pak Pavel položil za účasti čestné vojenské jednotky věnec u hrobu Neznámého vojína. Následoval oběd s předsedkyní Sejmu Elžbietou Witekovou a jednání se šéfem Senátu Grodzkým.

Pavel se setká i se zástupci české menšiny

Zatímco do Bratislavy se prezidentský pár vydal autem, do Varšavy kvůli vzdálenosti přiletěl vládním speciálem. V plánu má ve čtvrtek ještě setkání se skupinou krajanů u české ambasády na náměstí Václava Havla, schůzku se zástupci Polsko-československé solidarity a večeři s Dudou.

V Polsku Pavel zůstane do pátku, kdy se sejde s předsedou vlády Mateuszem Morawieckým a navštíví evropskou pohraniční agenturu Frontex. Poté delegace přeletí na letiště Rzeszów na východě země. To od počátku války na Ukrajině slouží jako překladiště pro vojenskou pomoc, kterou této zemi poskytují západní státy.

První dáma má částečně separátní program. V době jednání Pavla v Prezidentském paláci si s Dudovou manželkou Agatou Kornhauserovou-Dudovou prohlédne Královský hrad, společně také poobědvají.

Tagy:
Polsko Varšava palác Petr Pavel Andrzej Duda prezident České republiky ruská invaze na Ukrajinu