Péče o syna zabere i celý den, příspěvek však vystačí na 4,5 hodiny. Maminka Květa je zoufalá

Paní Květa se stará o svého syna Michala, které pobírá příspěvek na péči ve čtvrtém stupni postižení. Ten však vystačí jen na pár hodin.

Výše příspěvku pro lidi ve čtvrtém stupni postižení je nedostačující

Každý měsíc 19 200 korun. To je výše příspěvku na péči pro lidi ve čtvrtém stupni postižení. Obvykle jim částka vystačí zhruba na 4,5 hodiny péče denně. Mnozí ale potřebují celodenní pomoc, a na tu nemají peníze. Národní rada osob se zdravotním postižením i opozice usiluje o valorizaci nebo alespoň o jednorázové navýšení.

Příspěvek na péči ve čtvrtém stupni ve výši 19 200 korun pobírá syn Květy, Michal. „Má samozřejmě ještě důchod, takže jsme se dostali na hranici 15 tisíc a přidává se na mobilitu. To jsou tři příjmy, které má on, ne já,“ líčila Květa.

Květa žije z příspěvků a minimální mzdy, kterou má její manžel po dvanáctihodinových směnách. „Potřebovali jsme nové auto, jenomže ta firma nezajišťovala půjčky. Já půjčku nedostanu, já nemám příjem, já nemám nic,“ konstatovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Je jen línější dítě, říkali lékaři. Kvůli mozkové obrně začala Emilka chodit až ve třech letech

„Pokud se jeden z příslušníků rodiny plně věnuje péči, tak nemá jiný příjem, než je příspěvek na péči,“ uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. Michal navštěvuje pravidelně stacionář, i ten se platí. „Chodil pět dnů na pět hodin. I s obědy jsme platili v průměru asi tři tisíce korun. Teď to platíme podle úkonu. Potřebuje 100 procent péče. Teď chodí na čtyři dny na čtyři hodiny a platíme jednou tolik,“ pokračovala paní Květa.

Vláda pomoc nechystá

„Opravdu nejvyšší příspěvek na péči stačí na nějakých 4,5 hodiny denně,“ přiznal ředitel Asistence, o.p.s. Erik Čipera. Jak uvedla Květa, o Michala se starají v průměru 18, někdy i 24 hodin denně. „Nemůžu si dovolit jít koupit do obchodu pro sebe to, co já chci. Takže jako chleba s máslem, někdy suchý rohlík, jinak se ušetřit nedá,“ líčila.

ČTĚTE TAKÉ: Mentálně postiženým lidem máme pomáhat tak, aby si nakonec pomohli sami, říká odbornice

„Musí velmi vážit, co za jídlo se umenší, na ubytování se nemohou umenšit, snaží se netopit, snaží se šetřit maximálně vodou,“ popisoval snahy lidí o šetření Krása. Odpověď vlády je jasná, příspěvky se valorizovat nebudou. „Zastávám názor, že bychom měli být velmi opatrní. Jenom bychom zvyšovali podíl mandatorních a kvazimandatorních výdajů,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). V Česku podle Národní rady osob se zdravotním postižením pobírá příspěvek na péči ve čtvrtém stupni zhruba 46 tisíc lidí.

Tagy: