Pečivo nezlevní ani po zastropování cen energií. Pekaři dohánějí ztráty z předchozí doby

Co se stane s vaším tělem, když přestanete jíst pečivo?

Potraviny by mohly přestat zdražovat.

Potraviny by mohly přestat zdražovat. Myslí si to ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Pomoct by prý mohly vládní kroky proti drahým energiím. Rohlík ale podle pekařů stejně levnější nebude, spíš naopak. Potřebují prý dohnat ztrátu z přechozích měsíců.

Optimismus je vlastnost, která se nedá upřít ministru zemědělství Zdeňku Nekulovi. „Když se nám podaří zastropovat ceny elektřiny a plynu, tak to potravinářům velice pomůže udržet ceny a naopak tlačit je směřem dolů,“ řekl Nekula.

Lidé jsou ale vůči zlevňování potravin spíše skeptičtí. „Tady v tom státě? No, to teda těžko. Tady půjdu akorát já do kolen, ale ne ceny,“ řekl jeden z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Toho se já už asi nedožiju,“ dodal další. „Tak já jsem optimista a určitě ještě někdy půjdou ceny dolů,“ doufá další dotazovaný.

Takové vyhlídky ale nevládnou mezi potravináři a zemědělci. Těm se totiž zvýšily i jiné náklady než ty na energie. „Jsou tady další vstupy, které jsou několikanásobně vyšší, než byly před rokem. Třeba minerální hnojiva, tam se dokonce mluví o pětinásobku,“ podotkl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Pokud se vládě nepodaří najít řešení, jak potravinářům kompenzovat zvýšené ceny v zemědělství, ke stabilizaci cen potravin určitě nedojde. Ministr zemědělství také věří, že se na stejné úrovni udrží ceny pečiva. Jenže s ministrem nesouhlasí Svaz pekařů. Podle nich cena obyčejného rohlíku v supermarketech už brzy přesáhne hranici tří korun. „Pokud dojde ke zmražení nárůstu cen pšenice a energií, tak pekaři musí dohnat ztrátu z předchozích měsíců, protože pod tlakem obchodních řetězců nebyli schopni cenu zvednout natolik, aby to pokrylo navýšení nákladů,“ sdělil výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý.

Zvyšující se náklady mají podle dat Svazu pekařů první oběti. Letos prý zavřelo už pět procent českých pekáren.

Tagy:
energie CNN Prima NEWS ministr zemědělství Česko Jan Doležal pečivo Zdeněk Nekula Agrární komora České republiky rohlík pekaři