Nekula: Trh s energiemi se vymkl kontrole, to nikdo nečekal. Ceny potravin teď klesnou

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Rozhovor s ministrem Nekulou

Ceny potravin nadále zdražují, červencová předpověď ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) se tak nenaplnila. V pořadu Nový den však podotkl, že nikdo nepočítal s tím, že se trh s energiemi vymkne kontrole. Podotkl, že zastropování cen elektřiny a plynu by nyní mohlo pomoci k tomu, aby se ceny potraviny vrátily na hodnoty, na než jsme byli zvyklí.

„Cena pšenice na burze v červenci výrazně klesla, a to o zhruba 25 procent. Stalo se však něco, s čím jsme nepočítali – trh s energiemi se vymkl kontrole a nastal proces, který nikdo neočekával. Nyní děláme opatření, jak pro občany, živnostníky, tak i podniky, a to zastropování cen energií,“ uvedl Nekula.

Právě cenový strop u plynu a elektřiny by měl být jednou z cest, jak růst cen potravin zarazit. „Díky tomuto opatření bychom se měli začít vracet k cenám, na něž jsme byli zvyklí. Uvedl jsem, že jakmile se bude válka na Ukrajině blížit ke konci, tak bychom se rádi vrátili k tématu výše DPH u potravin. Vzhledem k tomu, jak se situace na Ukrajině vyvíjí, zahájil jsem úkony a vydal pokyny, abychom téma začali řešit. Připravujeme již konkrétní návrhy,“ sdělil.

Znovelizujme tři zákony

Vrátí se však ceny potravin, například pečiva či másla, na původní hodnoty? „Když se podíváme na trh, tak se ceny pečiva zatím drží. Rohlík je za 2,50. Jestli bude stát tolik, nebo 2,20, to nechci předjímat. Ale vnímám to tak, že když se nám podaří zastropovat ceny energií, pomůže nám to, abychom ceny dokázali udržet a tlačit směrem dolů,“ pokračoval ministr.

Doplnil, že Česku pomůže také novela zákona o tržní síle. „Jde o to, abychom zarazili nekalé obchodní praktiky, které se mohou promítat i do koncových cen potravin, což zákazník ani nemusel vnímat. Novela však není všelék, musíme pokračovat a podívat se na zákon o cenách a o ochraně spotřebitele. Když je znovelizujeme, podaří se nám vše narovnat,“ věří.

Proč zemědělci považuj současnou situaci v zemědělství za neudržitelnou? A měly by se kontrolovat marže v obchodech? Nejen to zjistíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: