Neměli by si klást podmínky, tepala Pekarová Piráty. Odvolání Bartoše později uvítala

Markéta Pekarová (TOP 09) v Partii Terezie Tománkové

Fiala navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra kvůli digitalizaci

Piráti nejsou v pozici, aby stanovovali podmínky, uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Měli by se soustředit na své úkoly, hlavně digitalizaci stavebního řízení,“ řekla ČTK. Prohlásila to ještě předtím, než se premiér Petr Fiala (ODS) rozhodl podat návrh k odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Tento krok následně zhodnotila jako logický.

Podle předsedkyně TOP 09 nejsou Piráti v pozici, aby si diktovali podmínky. Pronesla to během poledne před návrhem na odvolání Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj. Pro ČTK zdůraznila, že by se měli soustředit na své úkoly.

K TÉMATU: Problémem vlády je slabý premiér Fiala, řekl Fiala. Měl by vyhodit i Válka, Rakušana a Jurečku

V úterý se setkal končící předseda Pirátů Ivan Bartoš s premiérem Petrem Fialou (ODS). Budoucnost vlády podle něj ohrožena není, řekl po schůzce před novináři. „Na koaliční smlouvě se nic nemění, společné cíle se nemění, prostě makáme dál,“ potvrdil.

Jenže ještě v úterý odpoledne Fiala oznámil, že navrhne odvolat Bartoše z postu ministra. Pekarová tento krok uvítala. „Přestože byla Ivanu Bartošovi nabízena pomoc, situace se bohužel výrazně nezlepšila. Jsem si vědoma složitosti celého procesu digitalizace a uznávám snahu, nicméně vzhledem k přetrvávajícím problémům a nenaplněným závazkům vlády v oblasti digitální transformace je jeho odvolání panem premiérem logický krok,“ dodala předsedkyně Sněmovny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odvolání Bartoše je podraz v přímém přenosu, řekl Pirát Peksa. Navrhuje opustit vládu

Tagy: