Pekarová bojkotuje schůzku s Maďary. Útočí hrubě a brutálně, zazlívá jí exprezident Klaus

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a exprezident Václav Klaus

Partie PLUS (46)

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) už po loňských volbách útočila na naše partnery z visegrádské čtyřky. Jmenovitě se opřela do Polska a Maďarska, zkritizoval její postoj bývalý prezident republiky Václav Klaus. V pořadu Partie PLUS apeloval na politiky, aby neházeli spolupráci uskupení středoevropských zemí přes palubu. Pekarová v tomto týdnu odmítla jednání s Budapeští, premiéra Orbána kritizuje mimo jiné za přístup k válce na Ukrajině. Bývalý guvernér České národní banky a expremiér Jiří Rusnok poznamenal, že není dobré „kádrovat“ naše sousedy.

Visegrádská čtyřka plánovala příští pátek jednání parlamentních šéfů v Bratislavě, předsedové obou komor českého parlamentu, tedy Pekarová (TOP 09) i Vystrčil (ODS), ale schůzky nakonec bojkotovali. Hlavním důvodem byl postoj Maďarska k ruské invazi na Ukrajině, podepsání dohody o ekonomické spolupráci s Íránem a také způsob řešení energetické krize.

„Svou cestu si vybrali. My jdeme zcela jinou. Účastnit se setkání předsedů parlamentů V4 nemohu,“ oznámila na sociálních sítích Markéta Pekarová Adamová, která stojí v čele Sněmovny. Společně s ní bojkotuje jednání také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Kvůli jejímu kritickému postoji předsedkyni dolní komory zkritizoval exprezident Václav Klaus. V pořadu Partie PLUS připomněl její loňské výroky na konto blízkých spojenců.

„Když po říjnových volbách ještě nebylo u vítězoslavné Pekarové Adamové jasné, jestli bude v čele Sněmovny, udělala první mediální výrok. Zaútočila na naše partnery ve V4, a to na Polsko a Maďarsko. Velmi hrubě a brutálně. Říkala, že visegrádská čtyřka nemá žádný smysl, když jsou tam takoví partneři. Pokud se někdo z parlamentní komory vzteká, že tam Polsko pošle druhou garnituru, měli by si spočítat, proč a jak to vzniklo,“ řekl Klaus ve vysílání.

Na jednu stranu uznal, že role samotné V4 kolísá a někdy je „úplně mrtvá“. V lepších případech ale vždy dojde k nějaké domluvě, pakliže státy tohoto geopolitického útvaru najdou společnou řeč.

„Když by nás měli prezentovat lidé typu Pekarová Adamová, tak se nedomluvíme s nikým. Na prezidentské úrovni byla ale jednání vždy mimořádně podnětná. Občas to tam zaskřípalo, třeba maďarsko-slovenské problémy. Ale myslím, že je to užitečná věc. Moc prosím české politiky, aby V4 neodmítali,“ apeloval exprezident.

„Nenapadlo nás nic lepšího, než aby v průběhu jednání dali všichni čtyři prezidenti květiny nebo věnec na hrob československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Považovali jsme to za samozřejmost a maličkost, vzniklo ale absolutní drama. Maďarský prezident László Sólyom vzpomínal na Trianon a pnutí po první světové válce. Nakonec jsme to přátelsky vyřešili, ale taková dramata tam jsou a je na politicích, aby to vyřešili,“ zavzpomínal Klaus na občas napjaté chvilky mezi hlavami středoevropských států.

Podotkl, že Evropská unie bere Visegrád možná až příliš vážně, a to už od dob migrační krize. „Holoubci, kdybyste tušili, jak je to křehká konstrukce a jak je obtížné se domluvit, aby čtyři země v Bruselu hlasovaly podobně, tak nás berou možná vážněji, než si zasloužíme,“ konstatoval bývalý prezident.

Sousedy potřebujeme, varuje Rusnok

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok s bojkotem visegrádského jednání parlamentních komor rovněž nesouhlasí: „Neměli bychom kádrovat reprezentanty našich sousedů. Ty si nevybíráte. Potřebujeme se, abychom v EU něco prosadili. Mezi sousedy to taky skřípe, čas od času jsme měli spory i s nejbližšími spojenci.“

Stojí si také za tím, že je v zájmu Česka, aby vycházelo se svými geograficky blízkými spojenci. „Je to politická váha a měli bychom skutečně pracovat na tom, aby V4 zůstala živá,“ konstatoval někdejší premiér úřednické vlády.

Celou Partii PLUS si můžete poslechnout jako podcast:

Tagy: