Peksa o podezřelém financování STAN: I další strany mají v účetnictví kostlivce

K věci (114)

Piráti nikdy neprovádějí audit u svých koaličních partnerů a zároveň musí brát koaliční dohodu jako určitou formu kompromisu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to ke kauze o financování hnutí STAN řekl europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti). Podle něj by se i v účetnictví dalších politických subjektů mohli objevit kostlivci ve skříni.

Piráti se ve čtvrtek zdrželi hlasování o programu mimořádné schůze k vysvětlení financování hnutí STAN. Později šéf Pirátů Ivan Bartoš na Twitter napsal, že by Starostové měli své financování objasnit. „Piráti jsou jediná strana, která se dlouhodobě profiluje jako transparentní. Všechno naše účetnictví otevíráme světu. U nás se můžete dozvědět do poslední koruny, jak byla utracena a od koho jsme ji získali. Podobné standardy očekáváme i od našich partnerů,“ vysvětlil Peksa.

Právě Piráti šli společně se STAN do volebního boje. „Koaliční dohoda vždy je formou kompromisu. Zpětně viděno, bych byl daleko radši, kdyby opatření, která tam byla kolem transparence, byla podstatně silnější. V danou chvíli ale bylo nepochybně důležité zajistit funkční spolupráci pro nadcházející volby,“ pokračoval europoslanec.

Kostlivci ve skříni

„Nepochybně nikdy neprovádíme audit u partnerů. To by nebylo v našich časových a finančních kapacitách. Uspořádat jakýkoliv audit politické strany je poměrně nákladná věc. Zpětně viděno by bylo dobré, kdyby to strany měly jako nějakou zákonnou povinnost a audity zacházely do těchto podrobností –⁠ jací jsou sponzoři, kdo je vlastníkem sponzorujících firem. Podle mě to chybí,“ má jasno Peksa. „Je jistá možnost, že kostlivci ve skříni se najdou i v účetnictví dalších politických subjektů na české politické scéně,“ dodal.

Podle Peksy je potřeba znát konečné vlastníky všech firem, které STAN sponzorovaly. „Pokud by někdo v tomto měl mít větší pravomoci, je to jednoznačně Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který je neutrální,“ míní europoslanec.

Peksovi se nezdá ani to, že poslanec STAN Jan Farský odcestuje na stáž do USA. „Upřímně si nedovedu představit, jak by šlo na plný úvazek vykonávat mandát poslance a zároveň akademickou dráhu. Obávám se, že pan poslanec Farský se k tomu bude muset postavit čelem,“ sdělil Peksa.

Nesouhlasit s Bartošem je v pořádku

Piráti si minulý týden volili nového předsedu strany, kterým se opět stal Bartoš. Již delší dobu přitom stranou zmítají rozpory. „V každé demokratické straně existují různé názory. Strany, které mají jeden názor, vládnou v zemích jako KLDR a rozhodně nejsou naším vzorem. Myslím si, že je v pořádku, že existuje někdo, kdo s Ivanem Bartošem nesouhlasí, a přesto je členem Pirátské strany,“ uvedl europoslanec, který Bartoše na post šéfa Pirátů volil.

Tagy: