Pelikán: Afghánští uprchlíci naši kulturu nenačerpali, azyl jim ale nabídnout musíme

Fronta lidí čekajících na evakuaci z kábulského letiště.

Petr Pelikán o tlumočnících z Afghánistánu!

Orientalista Petr Pelikán ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS odmítá názory některých odborníků, že se spolupracovníci české armády při misi v Afghánistánu přiučí české kultuře a jejich případná integrace do naší společnosti bude snazší.

O azyl v České republice požádalo 152 ze 169 evakuovaných Afghánců. Někteří sociologové tvrdí, že za 20 let trvání mise a spolupráce s českou ambasádou se tito lidé přiučili českému chování a hodnotám. Pelikán ale nesouhlasí.

„Nenačerpali naši kulturu. Co se týče azylu, nic jiného nám nezbyde. Jakmile jednou dostali nějaký pobytový titul na našem území, nemohou požádat o azyl v jiné zemi. Podle Dublinských protokolů nám je státy budou vracet,“ podotkl orientalista s tím, že pokud získají pobyt v Česku, mohou se usazovat v jiných zemích EU. „Několik let je ale budeme mít u nás a není vyloučeno, že zůstanou napořád,“ předpověděl Pelikán.

Jediné území Afghánistánu, které se nechce podvolit hnutí Tálibán, je provincie Pandžšír. Tálibán na údolí opakovaně útočí, ani po dvou týdnech ostřelování se ale nepodařilo síly Ahmada Masúda porazit. Při nočních bojích ze čtvrtka na pátek měli radikálové dokonce ztratit 40 mužů.

Podle Peklikána ale není jedno neovládané území problém. „Je to malé uzavřené území a předpokládám, že Tálibán dosáhne nějaké dohody. Už dříve si na něm vylámal zuby Sovětský svaz. Je to nepřístupné údolí, dá se do něj špatně dostat,“ vysvětlil.

Ghaní upadne v zapomnění

Jedním z ikonických momentů dobytí Afghánistánu byl úprk prezidenta Ašrafa Ghaního. V současnosti se ukrývá v Dubaji. Informace o něm nejsou téměř žádné a Pelikán nepředpokládá, že by se nějak aktivně zapojoval do dění v zemi, kde je z diplomatického pohledu stále prezidentem.

„Asi upadne do zapomnění. Možná bude mít stále přístup k některým účtům, ale kdyby měl nějaký vliv, Tálibán s ním jedná, protože hnutí chce ve vládě každého, kdo má nějakou moc,“ konstatoval orientalista.

Tagy: