Co musí ženy splnit, aby dostaly mateřskou? Podmínky se různí podle typu práce

Těhotenství

Finanční pomoc v mateřství

Co musí splnit nastávající maminky, které se chystají zažádat o peněžitou pomoc v mateřství? Podmínky se liší podle toho, zda jsou v zaměstnaneckém poměru, nebo podnikají. Peněžitá pomoc v mateřství je přímo závislá na tom, jestli si nastávající maminka platila nemocenské pojištění.

„Když nastupuji na peněžitou pomoc v mateřství a jsem v zaměstnaneckém poměru, musím splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění 270 kalendářních dnů v uplynulých dvou letech, a to před tím, než na tu peněžitou pomoc v mateřství nastupuji,“ uvedla pro CNN Prima NEWS právní poradkyně Eva Daniela Cvik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslanci schválili zásadní změnu: Spořte si na stáří a stát vám vrátí tisíce na daních

Další podrobnosti doplnila mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Tereza Koukolová: „Podnikatelky zároveň musí mít nemocenské pojištění alespoň 180 kalendářních dní, tedy zhruba šest měsíců, v roce předcházejícímu dni nástupu na dávku.“ V případě nesplnění podmínek nárok na peněžitou pomoc v mateřství zaniká, a automaticky lze počítat s rodičovským příspěvkem.

Orientační výše mateřské se vypočítává z hrubé mzdy za období dvanácti kalendářních měsíců před nástupem na mateřskou. „Z této částky se spočítá redukovaný denní vyměřovací základ. Výše mateřské pak dělá 70 procent tohoto redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den,“ vysvětlila Koukolová.

„U osob, které jsou samostatně výdělečně činné, se vychází z jednotlivých záloh. Ty se hradí přes účast na nemocenském pojištění,“ sdělila Eva Daniela Cvik. Žena může začít čerpat mateřskou mezi šestým až osmým týdnem před plánovaným termínem porodu. „Následně čerpání peněžité pomoci v mateřství trvá 28 týdnů,“ dodala.

Žádost o mateřskou se podává na tiskopisu spolu s dalšími podklady u příslušné pobočky České správy sociálního zabezpečení. Ta má na vyřízení jeden měsíc od doručení.

Tagy:
peníze zaměstnání mateřství Česká správa sociálního zabezpečení dávky Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky peněžitá pomoc v mateřství