Peníze už nedostane každý. Uprchlíkům se zpřísní pravidla podpory, rozhodli poslanci

Jednání Poslanecké sněmovny

Finanční podporu od státu už nedostane každý uprchlík z Ukrajiny. Zpřísnění pravidel poskytování humanitární dávky v úterý schválila Sněmovna. Novelu zákona zvaného lex Ukrajina ještě před tím podpořil hlasy koaličních poslanců bezpečnostní výbor. Plénum ji projednalo zrychleně ve stavu legislativní nouze.

„První soubor opatření lex Ukrajina jsme schválili v březnu, teď ale nastala potřeba na základě aktuálních zkušeností z praxe opatření upravit a doplnit. Musíme reagovat například na to, že už nejsme ve fázi šoku a už k nám nechodí 17 tisíc uprchlíků denně,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle něj je zákon důležitým nástrojem na zvládání uprchlické krize v době, kdy přestane platit nouzový stav. Ten vláda vyhlásila do konce června.

Podle předlohy „lex Ukrajina II“ ukrajinští uprchlíci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česku, což má zabránit takzvané „dávkové turistice“.

Novela upravuje také například zdravotní pojištění běženců a příspěvek pro domácnosti za jejich bezplatné ubytovávání. Zdravotní pojištění by měl stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů nejvýše 150 dnů místo jednoho roku ve snaze motivovat je k zaměstnání. Koalice původně chtěla 180 dnů, nakonec ale podpořila návrh opozičního hnutí ANO.

Na solidární příspěvek domácnostem za bezplatné ubytovávání ukrajinských běženců budou mít podle novely nárok i ti ubytovatelé, u kterých si uprchlíci platí spotřebu plynu a elektřiny sami. Vláda by mohla výši příspěvku upravit podle toho, zda mají běženci k dispozici celý byt, nebo bydlí doma u ubytovatelů v pokoji.

Novela dále výslovně odmítá dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Prodlužuje lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu. Naopak zkracuje dobu, v níž musí uprchlík nahlásit změnu místa pobytu. Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěno ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováno krajským asistenčním centrem.

„Chceme také do zákona zavést povinnost ukrajinských uprchlíků hlásit změny pobytu delší než 15 dnů ve lhůtě do 3 pracovních dnů. A co považujeme za zásadní – nově budou muset osoby žádající o dočasnou ochranu předkládat doklad o ubytování. Obě tyto změny nám pomohou mít mnohem větší přehled, kde uprchlíci jsou, pomohou nám i lépe monitorovat volné ubytovací kapacity,“ vysvětlil před jednáním Sněmovny Rakušan.

Návrh počítá také s tím, že Česko nadále nebude až na výjimky vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.

Nikdo nebyl proti

Poslanci v úterý jednali skoro šest a půl hodiny. Pro koaliční návrh nakonec hlasovalo 158 z 161 přítomných zákonodárců, proti nebyl nikdo.

Opoziční poslanci ANO přednesli několik pozměňovacích návrhů. I zástupci SPD svými příspěvky v úterý diskuzi prodloužili. O obstrukce podle členů hnutí ale nešlo.

Rakušan na tiskové konferenci před jednáním dolní komory uvedl, že do pracovního procesu se zapojilo už 64 tisíc uprchlíků, což pokládá za „velmi optimistický počet“. V Česku je podle něho kolem 300 tisíc běženců, z nichž polovinu tvoří děti.

Tagy: