O střelbě na fakultě mluvme rozumně, vyzývají politici i experti. Zaorálek chce širší debatu

Lubomír Zaorálek (SOCDEM) promluvil o evakuaci z univerzity.

Reakce politiků na průzkum

Informace o střelci z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, motivy, které ho k činu vedly, i detaily, jak se největší masová vražda v dějinách Česka přesně odehrála, jsou věci, které veřejnost zajímají. Ukázal to exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS. Odborníci míní, že díky informacím by se oběti mohly s tragédií lépe vypořádat. Politici tvrdí, že by se o události mělo informovat v rozumné míře, aby se nestalo, že by pachatele chtěl někdo napodobit. Na nedostatek informací si stěžuje i bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM), který v době útoku na fakultě vyučoval.

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že 76 procent dotázaných by souhlasilo se zveřejněním informací o střelci z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a jeho motivu. Více než 80 procent lidí si myslí, že by měly být zveřejněny informace o způsobu provedení trestného činu. Skeptičtější jsou naopak Češi ke zveřejňování informací o obětech činu. Souhlasí jen lehce přes polovinu respondentů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podezřelý mladík z Masarykovy univerzity má být stíhán, říká advokát. Popsal jasný přestupek

Podle politiků se má o události informovat v rozumné míře. „Nějaká reflexe události ve společnosti, že se z toho všichni vzpamatováváme a lidé chtějí znát příčiny a průběh té akce, určitě překvapivé není,“ řekl pro CNN Prima NEWS ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Informace, které média poskytovala, pro mě byly dostačující a myslím si, že v tom média sehrála velice významnou a kvalitní roli,“ sdělil poslanec Pavel Růžička (ANO). „Jedna věc je sdělit informace pozůstalým a těm, kteří byli touto akcí jakkoliv zasaženi a druhá věc je o tom informovat širokou veřejnost,“ uvedl poslanec Petr Letocha (STAN).

Odborníci míní, že zveřejnění některých informací by mohlo pomoci obětem vypořádat se s tragédií. „Podle mého názoru je dobré mít určité množství informací, například o možném motivu pachatele,“ sdělil psychoterapeut Tibor Brečka. „Člověk chce znát motivy, aby se v budoucnu mohl na takové věci připravit, případně jim dokázal sám předejít,“ míní psycholog a krizový intervent Daniel Štrobl. Experti ale upozorňují i na hrozbu napodobení činu. „Když bude tento čin neustále propírán v médiích, tak to může vyvolat potřebu napodobení u někoho, kdo se nějakým způsobem chce vyčlenit,“ řekl bývalý policista Stanislav Kazbunda.

V době útoku vyučoval na fakultě i bývalý ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Ani on prý nemá dostatek informací. „Tento týden jsme se se studenty znovu vraceli k události a rekonstruovali jsme ji. Znovu jsme odhalili celou řadu nových věcí. Mělo by to být předmětem daleko širší debaty,“ popsal Zaorálek.

Vadí mu i to, jakým způsobem se celá věc vyšetřuje. „Čekáme na výsledek šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů. To je sice orgán, který má velkolepý název, ale zabývá se především trestnými činy. Tady nejde primárně o trestný čin, ale o to říct, jak policie fungovala a co jí chybí. Je tu řada bílých míst a to je třeba objasnit,“ sdělil Zaorálek. Dodal, že ideální by byla nezávislá komise, ve které by byli i zástupci studentů a univerzity či experti ze zahraničí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Střelba na univerzitě zasáhla i rodinu poslance

Tagy:
STEM Lubomír Zaorálek Vít Rakušan trestný čin Daniel Štrobl Pavel Růžička Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Tibor Brečka Stanislav Kazbunda střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy