Pětice demonstrantů zablokovala Nuselský most. Byli spojeni řetězy, zadržela je policie

Pětice demonstrantů v Praze na několik minut zablokovala Nuselský most.

Ministryně Hubáčková bude jednat o Turówu

Pražský Nuselský most ve směru do centra města v pondělí v ranních hodinách zablokovali demonstranti, kteří nesouhlasí se podobou dohody o dolu Turów. Pět lidí spojených řetězy se pohybovalo ve vozovce, čímž přerušili provoz. Po příjezdu policistů odmítli ze silnice odejít, byli proto zadrženi. Celou věc nyní šetří policie.

„Most byl uzavřen na několik minut, neboť se na vozovce nacházelo několik osob. Tito lidé blokovali průjezd vozidel ve směru do centra. Po příjezdu policistů na místo neuposlechli výzev a z tohoto důvodu je policisté zajistili. Jedná se o celkem pět osob, které byly spoutány řetězy,“ přiblížila situaci mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

K celé události se vyjádřila i mluvčí skupiny Extinction Rebellion Veronika Holcnerová. „Aktivisté vstoupili do vozovky na Nuselském mostě zhruba v 8:20. Nesli s sebou transparent s nápisem ‚NIE DAJCIE SIĘ OSZUKAĆ! –⁠ UHLÍ JE SEBEVRAŽDA!‘ Usedli na silnici a zablokovali průjezd. Ihned se vytvořila dlouhá kolona, po chvíli několik řidičů vystoupilo a šli si s blokujícími promluvit,“ uvedla.

O demonstrantech na vozovce informovali i samotní řidiči i na sociálních sítích a varovali ostatní, aby do centra zamířili jinudy. Protestující svými transparenty odkazovali na aktuální situaci kolem dolu Turów. „Vláda zrazuje vlastní občany a můžeme to jasně vidět právě na příkladu Turówa. Místní obyvatelé jsou proti dohodě v podobě, v jaké byla představena na podzim,“ pokračovala Holcnerová.

Právě tomuto tématu se v úterý bude věnovat ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) s polskou šéfkou stejného resortu Annou Moskowovou. Ve Varšavě obě ministryně projednají smlouvu, která řeší pokračování těžby v dole u hranic Libereckého kraje. Vůči postoji Hubáčkové se pětice protestujících ohrazovala.

„Ministryně selhává ve své povinnosti dbát na blaho občanů, když avizuje, že je připravena přistoupit na dohodu v její původní podobě. Je jasné, že ztráta pitné vody v regionu není jediný problém. Hlavním problémem jsou emise CO2,“ dodala Holcnerová.

Proti rozšíření dolu už řadu let protestují české obce, obyvatelé si stěžují na ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Původní smlouva obsahovala odškodnění 50 milionů eur pro českou stranu. „Jediná adekvátní dohoda ve stavu klimatického rozvratu je taková, která bude znamenat uzavření dolu Turów,“ sdělil aktivista Arne Springorum.

Podle informací policie byl provoz na komunikaci během několika minut obnoven. „Most je tříproudový, provoz ve dvou pruzích byl během pár minut obnoven, ve třetím pruhu stojí naše policejní vozidla, je jich ale jen pár,“ uzavřela Siřišťová. Demonstranti však avizovali, že se jednalo o první z řady radikálnějších akcí, které plánují na letošní jaro.

Tagy: