Philipp: Rozvolňovat můžeme za tři až čtyři týdny. Možná dojde i na čtvrtou dávku

Téma rozvolňování opatření v těchto dnech není na stole kvůli šíření omikronu. Můžeme se o něm začít bavit za zhruba tři až čtyři týdny. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl lékař a poslanec Tom Philipp (KDU-ČSL). Kromě toho zmínil, že časem dojde i na debatu nutnosti čtvrté očkovací dávky proti covidu. Poslankyně SPD Karla Maříková současná vládní opatření kritizovala.

Podle poslance Toma Philippa můžeme o rozvolňování opatření uvažovat až za několik týdnů poté, co se přežene vlna omikronu. „Až se to přežene, což můžou být tři až čtyři týdny, tak můžeme začít uvažovat o rozvolnění. Teď by to bylo velmi nerozumné,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Philipp.

Zákonodárce zároveň poukázal na fakt, že ačkoliv v předešlých dnech navzdory nárůstu počtu infikovaných pacientů s covidem v nemocnicích ubývalo, nyní se karta začíná pomalu obracet. Za pondělí totiž stouplo množství hospitalizovaných ze 1 643 na 1 695. Nyní lze navíc podle Philippa očekávat prudký nárůst, protože omikron se v české populaci právě naplno rozjíždí.

„Apeluji na všechny, abychom to pár týdnů vydrželi. Věřím, že ti, co říkají, že omikron bude taková tečka za pandemií, mají pravdu a bude to konec pro nás pro všechny,“ dodal místopředseda sněmovního zdravotnického výboru.

Philipp mimoto zároveň zmínil, že časem se bude muset začít hovořit o možnosti aplikace další, tedy již čtvrté očkovací dávky. „Můžeme počítat s diskusí, zda není potřeba i čtvrtá dávka,“ poznamenal lidovecký poslanec. Zdůvodňuje to tím, že omikron „proráží bariéru obranyschopnosti i u těch, co jsou očkovaní“, byť mají lehčí průběh onemocnění. Čtvrtou dávku již začali aplikovat Izraelci.

Maříková: Veřejnost musíme nechat žít

Po rozvolnění naopak volá další místopředsedkyně zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Karla Maříková (SPD). „Je načase, aby opatření byla logická, nebyla plošná, ale cílená,“ řekla poslankyně ve vysílání CNN Prima NEWS. Kritizuje například zákaz vstupu neočkovaných do restaurací a dalších provozoven. Pokud by se lidé mohli prokazovat negativním PCR testem, bylo by to podle ní průkaznější, než když spoléháme na očkovací průkaz, protože i jeho držitelé se mohou nakazit.

Kromě toho jí vadí plošné testování antigenními testy na školách. Sama označuje antigenní testy za „spíše orientační“. „Veřejnost musíme nechat žít, protože nás to samozřejmě stojí velké peníze,“ dodává Maříková.

Poslankyně SPD ovšem připouští, že jistá opatření jsou na místě, například kvůli ochraně seniorů. „Měli bychom se soustředit na tu rizikovou skupinu, která může skončit v nemocnici. Tu musíme ochránit, ale jinak nemá smysl tu společnost paralyzovat,“ zdůraznila Maříková.

Tagy: