Pikora: Planeta je předlužená. Politici vše řeší tiskem peněz, jednou narazíme

Vladimír Pikora

Ekonom Pikora o státním rozpočtu a veřejných financích

Ačkoliv je 320miliardový schodek českého rozpočtu na příští rok šílenou cifrou, na evropské poměry to až tak hrozné není. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to uvedl ekonom Vladimír Pikora. Veřejné finance jsou podle něj v současnosti ve velmi špatném stavu v celém vyspělém světě. „Politici řeší všechno tiskem peněz a jednoho dne to někde bude muset narazit,“ prohlásil Pikora.

Dlouho očekávané hlasování o rozpočtu na příští rok poslanci odložili na pátek 18. prosince. Závěrečné schvalování přerušili poprvé v historii České republiky. Menšinový kabinet ANO a ČSSD nemá pro rozpočet se schodkem 320 miliard korun vyjednanou podporu. Pokud by Sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by v Česku potřetí rozpočtové provizorium.

„Pokud bude rozpočtové provizorium trvat krátce, jenom pár týdnů nebo měsíců, nemyslím si, že to bude něco zásadního,“ uvedl Pikora s tím, že se dle něj politici maximálně během ledna či února dohodnou. „Myslím, že my jako občané si tím vůbec nemusíme kazit Vánoce,“ doplnil.

Nejhorší je globální dluhový trend

Plánovaný schodek je ale podle něj „šílené číslo“. „Na druhou stranu na evropské poměry to až tak hrozné není. Ono se ukazuje, že veřejné finance jsou v současné době ve velmi špatném stavu v celém vyspělém světě, nejenom v Evropě. Takže my jdeme v trendu,“ prohlásil ekonom.

Nejde přitom jen o jeden rok, ale o dlouhodobý trend. „Planeta se předlužuje. Politici řeší všechno tiskem peněz a jednoho dne to někde bude muset narazit,“ uvedl ekonom. „Máme jako planeta rekordní dluh, nikdy to tak nebylo a nikdo na světě to v současnosti neřeší. Řeší se vakcína, návrat do normálu a potom jednoho dne se to bude řešit,“ dodal s tím, že podle něj návrat do normálu ještě v příštím roce nehrozí.

Zásadně se zvýší daně, některé země mohou bankrotovat

Možností, jak situaci napravit, přitom podle Pikory není mnoho. „Nejpravděpodobnější je, že se budou muset zásadně zvyšovat daně. To se nebude líbit lidem, takže to chce nějakého odvážného politika. Politik, který to udělá, pravděpodobně v politice skončí,“ sdělil ekonom, který předpokládá, že proto budou politici tento problém „valit“ stále před sebou. „To může trvat řadu let. V současnosti neznám politika, který by toto chtěl řešit,“ dodal.

„Je zde i riziko, že některé země budou bankrotovat, to nelze vyloučit. Zároveň lze předpokládat, že bude pokračovat tisk peněz. Tisk peněz bude mít dlouhodobě tendenci zvyšovat inflaci, a to nejen v ČR, ale obecně na planetě,“ popsal Pikora.

Podle něj bude i nadále pokračovat koloběh, který už existuje nyní. „Je to stále ta samá písnička. Vláda se kvůli tomu opět zadluží. Dokud nám někdo bude ochoten půjčovat, peníze na to budou, tento program bude pokračovat. Je však možné, že investoři jednoho dne řeknou: ,Už nebudeme kupovat vaše státní dluhopisy.‘ A v tu chvíli peníze dojdou. Ale to je zatím v nedohlednu a investoři jsou spokojení. Vidí, že to samé se děje i v jiných zemích, a to i v těch, kde mají mnohem větší dluh nežli u nás,“ doplnil ekonom.

Na závěr dodal, že v Česku máme ještě relativně nízký dluh. „Země kolem nás všechny do jedné ho mají mnohem vyšší, takže půjdeme tou cestou jako oni a dluh se bude zvyšovat,“ uzavřel Pikora.

Tagy: