Piráti budou dál užitečným přívěskem Spolu, reaguje Havlíček na zvolení Bartoše za předsedu

Ivan Bartoš a Karel Havlíček

Ivan Bartoš obhájil post předsedy Pirátů

Piráti budou po dnešním znovuzvolení dosavadního místopředsedy vlády Ivana Bartoše do čela strany nadále plnit úlohu užitečného přívěsku koalice Spolu, uvedl první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. V reakci na výsledek hlasování dále řekl, že Piráti upřednostňují jistotu vládních křesel a míst ve státní správě před autentičností a svým programem. Stali se z nich papaláši, míní Havlíček. Předseda opoziční SPD Tomio Okamura hovořil o nenaplněném zlepšení dostupnosti bydlení, které bylo jednou z priorit Pirátů.

„Zvolili si znovu jednoho z nejneúspěšnějších ministrů, který za dva roky ve funkci nepředložil nic na zlepšení dostupnosti bydlení, přestože to má ve vládě na starosti. Naopak se dostupnost bydlení velmi zhoršila a ministr Bartoš totálně selhal,“ uvedl Okamura. Znovuzvolení Bartoše je tak podle něj sice dobrou zprávou pro konkurenci, ale špatnou zprávou pro vládu a české občany, kterým se rok od roku zhoršuje dostupnost bydlení.

ČTĚTE TAKÉ: Přečkali jsme velmi silné bouře. Spolupráce s vámi si vážím, vzkázal Fiala Pirátům

K obhajobě mandátu Bartošovi popřáli všichni koaliční partneři. Premiér a předseda ODS Petr Fiala uvedl, že se těší na další společnou práci s Piráty. Podle vicepremiéra a předsedy lidovců Mariana Jurečky je výběr dobrou zprávou pro stabilitu a funkčnost vládní koalice. Vicepremiér a šéf Starostů Vít Rakušan v gratulaci Bartošovi označil za společné cíle STAN a Pirátů manželství pro všechny, korespondenční volbu, kroky k přijetí eura či dostupnějšímu bydlení. Předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová zmínila, že v době sílícího populismu a extremismu je důležité, že demokratické strany jsou schopny efektivně spolupracovat.

Tagy: