Rozkol ve vládní koalici: Piráti chtějí odchod Mlejnka. Není důvěryhodný, říká Michálek

Petr Mlejnek

Nový ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (zkráceně ÚZSI) Petr Mlejnek nedokázal dostatečně vysvětlit svůj kontakt s obviněným podnikatelem Michalem Redlem ani svoji roli v kauze Dozimetr, a tím pádem budou Piráti usilovat o jeho odvolání. CNN Prima NEWS o tom informoval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) redakci v reakci sdělil, že se výzvou bude zabývat na osobním jednání právě s Piráty.

„Není jasné, proč tam byl 10 let udržován kontakt s nesvéprávným a trestně stíhaným panem Redlem. Není tam jasné, jakou skutečně pozitivní roli měl v kauze Dozimetr,“ popsal pro CNN Prima NEWS Michálek věci, které vedou Piráty k volání po konci Mlejnka v čele ÚZSI. „Toto jsou důvody, pro které nepovažujeme pana Mlejnka za důvěryhodnou osobu vzhledem k vysokým bezpečnostním nárokům na funkci ředitele rozvědky,“ pokračoval šéf pirátských poslanců.

Ten doplnil, že Piráti jinak podporují kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) a na čtvrtečním hlasování o nedůvěře, které chce vyvolat hnutí ANO v čele s bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem budou hlasovat proti, a tedy kabinet podpoří.

Piráti v uplynulých dnech na svém stranickém fóru navíc rozjeli diskusi, zda se mají od celé aféry s Mlejnkem coby členové vlády distancovat. Nyní chtějí jednat o jeho odvolání, což mají podle slov Michálka v plánu činit standardní politickou cestou.

Ministr vnitra Vít Rakušan, který Mlejnka do funkce jmenoval a i přes soustavnou kritiku z řad opozice, ale nyní i koaličních Pirátů, ho v ní stále podporuje, redakci vzkázal, že věc bude s Piráty řešit. „Počkám, až se s výzvou seznámím osobně, což jistě bude při jednání s Piráty,“ odpověděl na dotaz CNN Prima NEWS předseda hnutí STAN.

Rakušan nemusí kvůli Pirátům dělat nic, říká komentátor

Podle politického komentátora deníku Právo Thomase Kulidakise ovšem Rakušan vůbec nemusí Pirátům vyhovět. „Ten rozdíl mezi hnutím STAN a jejich předsedou Rakušanem a Piráty a jejich předsedou (Ivanem) Bartošem je zhruba 30 poslanců,“ zmínil Kulidakis s tím, že i kdyby Piráti kvůli svému nesouhlasu odešli z vlády, tak to vládní většinu neohrozí, neboť by stále měla více než potřebných 101 zákonodárců.

„Kdyby odešlo hnutí STAN z vlády, tak to už by bylo citelné,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS Kulidakis s tím, že právě i kvůli síle STAN se Fiala ve věci Mlejnka postavil za Rakušana. „Je to manželství z rozumu, protože ta vláda samozřejmě mimo jiné stojí a padá na spolupráci Spolu a PirSTAN, ale už ne s PirSTAN jako takovým, pouze se STAN,“ dodal komentátor.

Piráti se podle něj pouze snaží zviditelnit a vzhledem ke kauzám, které v posledních měsících STAN stíhají, tak lidé kolem Bartoše dle slov Kulidakise „kopou do politické mrtvoly“. Komentátor nicméně dodal, že Rakušana pirátský požadavek bezprostředně nijak neohrozí.

Bezpečnostní výbor Mlejnka podpořil

Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny v tomto týdnu přivítal právě Petra Mlejnka, který jeho členům odpovídal na dotazy, aby očistil pochyby spjaté se svojí osobou. Zákonodárci výboru nakonec odhlasovali, že se za dřívější vyjádření vlády, podle nichž kabinet neshledal k jeho odvolání důvody, postaví.

Kritika směřuje kromě Mlejnkových kontaktů na Redla také na to, že nový šéf ÚZSI má prověrku pouze na stupeň „Tajné“. O vyšší stupeň „Přísně tajné“ sice zažádal, ale stále ji neobdržel. Navíc ho kvůli ní prověřují jeho vlastní podřízení.

Tagy:
Vít Rakušan Petr Fiala Česká pirátská strana Jakub Michálek Starostové a nezávislí vláda Piráti a Starostové Poslanecký klub České pirátské strany Úřad pro zahraniční styky a informace Petr Mlejnek