Zásadní nepochopení a amatérismus. Lidovec Bartošek se pustil do Pirátů kvůli referendu

Jan Bartošek

360° (825)

Vládní pětikoalici zřejmě čeká zásadní spor. Piráti spustí vnitrostranické referendum o tom, zda se distancují od postupu vlády při jmenování Petra Mlejnka šéfem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Ostrá reakce koaličních partnerů přišla téměř okamžitě. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS označil za naprosté nepochopení situace a amatérismus.

Poslanci se celý den zabývali kompetentností Petra Mlejnka kvůli jeho kontaktům s podnikatelem Michalem Redlem. Sněmovní bezpečnostní výbor nakonec ředitele ÚZSI podpořil, když se postavil za vyjádření ministrů, že k jeho odvolání není důvod. Piráti však budou v referendu hlasovat o usnesení, zda se v případě Mlejnka nedistancují od postupu pětikoalice.

„Někdy se stane, že vás koaliční partner překvapí. Ze strany Pirátů jde o naprosté nepochopení. Měli možnost položit otázky, na vše bylo odpovězeno. Na základě něčeho takového dělat referendum bez znalosti toho, co se přesně stalo, mi přijde amatérské,“ kritizoval Bartošek Piráty v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Do nejmenší vládní strany si rýpnul i poslanec Jan Kuchař (STAN), který je stejně jako Bartošek členem sněmovní komise pro kontrolu činnosti ÚZSI. „Nazval bych to pirátským překvapením. Nemají informace. Vycházejí z mediálního prostoru. Ten je momentálně velmi zasycen manipulacemi,“ sdělil.

Referendum mezi Piráty má proběhnout za několik dní, píší Hospodářské noviny. Část Pirátů se otevřeně staví proti jmenování Mlejnka kvůli jeho stykům s obviněným Redlem. Strana bude v referendu hlasovat o tom, zda její členové akceptují, či neakceptují postup koalice v této kauze. I kdyby Piráti přístup kabinetu odsoudili, neznamená to rozpad kabinetu, ale údajně jen vyjádření nesouhlasu.

„Ta iniciativy vzešla z vůle jednoho člena. Každý člen Pirátů může podat členský podnět. Tento získal podporu poměrně hodně rychle, protože tato situace není vnímána standardně. Bude se o tom rozhodovat tak, jak je v pirátské straně zvykem,“ uvedl o referendu v pořadu 360° na CNN Prima NEWS pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

ANO a SPD chtějí vyslovit vládě nedůvěru

Není žádným překvapením, že výsledek čtvrtečního jednání se nelíbí ani opozici. ANO chce dokonce vládě vyslovit nedůvěru. 1. místopředseda hnutí Karel Havlíček a šéfka poslanců ANO Alena Schillerová během večerního brífinku potvrdili, že již shání podpisy pro mimořádnou schůzi Sněmovny.

„Nemyslím, že hlasování o nedůvěře je spojeno jen s dnešním jednáním. Je to soubor posledních měsíců, jak se vláda staví k vedení této země. Vadí nám, jakým způsobem pan Rakušan vede vnitro, i kauzy hnutí STAN,“ vysvětlovala ve vysílání CNN Prima NEWS poslankyně Taťána Malá (ANO). Ta čtvrteční schůzi sice označila za korektní, nicméně ji nepřesvědčila o tom, že by měl Mlejnek zůstat na své pozici.

Pro nedůvěru se vysloví i druhé opoziční hnutí SPD. „Hlasovali jsme proti důvěře vládě, když o ni žádala. Na našem stanovisku se nic nezměnilo. Budeme hlasovat pro vyslovení nedůvěry,“ potvrdil poslanec Jiří Kobza (SPD), který aféru s šéfem ÚZSI vnímá jako velmi nešťastnou.

„Služby mají být tajné a jejich ředitel nejtajnější. Nemá být takhle často zmiňován v médiích. Ty tajné služby si něco takového nezaslouží,“ dodal opoziční poslanec. Malá zase zmínila, že v důsledku Rakušanových výroků má celá situace kolem Mlejnka jistou pachuť.

Nutnost, nebo ostuda během předsednictví?

Podle vládní pětikoalice je však zásadní, zda Mlejnek dostane prověrku na úrovni přísně tajné. „Novináři nám nemohou určovat, kdo bude šéfem tajné služby. Od toho je přece ta prověrka, ne dojmy. Nemůžeme zpochybňovat autority, které to vydávají. To je nemyslitelné,“ prohlásil Bartošek.

Zájem hnutí ANO vyvolat hlasování o nedůvěře vládě pak lidovecký poslanec okomentoval následovně: „ANO se na hlasování těšilo, jen hledalo záminku. Rozhodlo se udělat ostudu ČR během předsednictví EU. Zvolilo největší kalibr. Už jsme svrhnutí vlády během předsednictví zažili. Teď je to tu znovu, i když na to opozice nemá hlasy.“

Mlejnek měl podle webu Seznam Zprávy pravidelné kontakty s Redlem nejméně od roku 2012. Ředitelem civilní rozvědky se stal začátkem července. Rakušan webu řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.

Šéf ÚZSI přiznal, že se s Redlem potkával jednou až dvakrát ročně. V dané době pracoval ve firmě, která dodává a instaluje technologické systémy a často se uchází o státní zakázky. Důvodem podle něj bylo, že jako obchodník poptával zakázky pro svou firmu, ale žádnou jeho prostřednictvím nezískal.

Tagy: