Lídři pětikoalice kritizují pražské Piráty. Napínají strunu, nerozumím jim, říká Výborný

Vít Rakušan, Petr Fiala a Markéta Pekarová Adamová

Vyjednávání v Praze a vláda

Podoba nového vedení Prahy je stále v nedohlednu. Vyjednávání drhnou a napjatá atmosféra mezi pražskými politiky houstne. Situace na magistrátu dopadá i na nejvyšší vládní úroveň. Někteří lídři pětikoalice nechápou kroky pražských Pirátů. Ti se totiž za každou cenu snaží do vedení města protlačit i uskupení Praha sobě Jana Čižinského.

Vítězná koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) pokračuje ve vyjednávání o obsazení radnice v hlavním městě. Zatímco s hnutím STAN se zástupci Spolu, zdá se, shodují, Piráti chtějí vést Prahu i ve spolupráci s Janem Čižinským a jeho uskupením Praha sobě.

„Chceme uzavřít nejen koalici na vládním půdorysu, ale i s Prahou sobě. Praha potřebuje skutečně stabilní vládu, která vydrží ty čtyři roky. Nechceme narušit kontinuitu. Na celostátní úrovni jsou také v koalici všechny demokratické strany, které se dostaly do Sněmovny, my to samé chceme v zastupitelstvu,“ řekl pro CNN Prima NEWS Zdeněk Hřib.

Společně s Čižinským je také přesvědčen, že díky tzv. Alianci stability (Piráti, Praha sobě) se jednání v hlavním městě urychlí. To však pražská koalice Spolu odmítá a Piráty vyzývá, aby přestali blokovat koalici na vládním půdorysu. Také šéfové celostátní koalice Spolu či Starostů požadavky pražských Pirátů nechápou.

„Piráti se rozhodli jít ve spolupráci s Prahou sobě. Myslím si, že je nadbytečné takto vehementně prosazovat tohoto partnera,“ uvedla šéfka Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podobně se vyjádřil i premiér Petr Fiala (ODS): „Preferuji koalici na půdorysu té vládní.“

Ještě s větším nepochopením k celé situaci přistupují lidovci. „Některým krokům zvláště u pražských Pirátům nerozumím. Myslím si, že zbytečně napínají strunu,“ řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Bartoš se Hřiba zastal

Od postoje Pirátů se distancují i Starostové, kteří s nimi přitom ještě před rokem společně kandidovali do Sněmovních voleb. „Je to i vůle voličů. Ti skutečně předpokládali z vyjádření v předvolební kampani, že budou spolu spolupracovat strany na bázi vládního půdorysu,“ sdělili předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Jenže šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš kroky svého lídra pražské kandidátky hájí.  „Čím širší ta koalice demokratických stran v Praze bude, tím pak bude stabilnější při hlasování na úrovni zastupitelstva,“ dal Bartoš za pravdu Hřibovi. I přes napjatou situaci v Praze ale není pravděpodobné, že by se kvůli pražskému magistrátu vytvořilo pnutí mezi členy vlády.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Pro většinu je zapotřebí alespoň 33 hlasů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů, čtvrtá Praha sobě 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě hnutí STAN. SPD získala tři mandáty.

Tagy: