Manévry, respekt i rýpance: Podívejte se na 5 klíčových bodů setkání prezidentů USA a Číny

Joe Biden vítá v Kalifornii Si Ťin-pchinga (15. 11. 2023).

Biden nazval čínského prezidenta diktátorem

Čínský prezident Si Ťin-pching vkročil po šesti letech na půdu Spojených států, aby se sešel s americkým prezidentem Joem Bidenem. Schůzka byla rychlá a konstruktivní, předcházely jí ale obrovské manévry v Kalifornii. Podle americké CNN státníci probrali nejen vzájemné vztahy, ale i otázky týkající se Izraele nebo Tchaj-wanu.

Americký prezident Joe Biden hovořil se svým čínským protějškem na jednodenním summitu čtyři hodiny. Svižná konverzace nepřinesla žádné zlomové prohlášení, přesto ale představuje zjevné vylepšení vztahů USA a Číny, které poslední roky provází významné napětí.

Bod č. 1 – Navoněná Kalifornie

San Francisco se svým ikonickým mostem Golden Gate bývalo jedním z nejobdivovanějších měst Spojených států, které se stalo symbolem amerického snu. Dnes ho však trápí vysoká kriminalita i vysoký počet bezdomovců a drogově závislých. V posledních letech se proměnilo spíše v symbol úpadku, ovšem pouze tehdy, pokud se tam zrovna nekoná schůzka prezidentů.

Úřady totiž před konáním summitu Bidena a Si Ťin-pchinga předměstí San Francisca vypulírovaly a všichni bezdomovci a narkomani najednou z ulic zmizeli. Ve vzduchu vlály americké a čínské vlajky.

Bod č. 2 – Dvě mocnosti vedle sebe

Rozhovor prezidentů podle americké CNN provázel vzájemný respekt a odměřená úcta. Státníci si chtěli dokázat, že navzdory sporům vedle sebe mohou existovat. Ideálně v míru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden nazval čínského prezidenta diktátorem. Je to politická manipulace, reagoval Peking

„Čína nemá v úmyslu překonat nebo sesadit Spojené státy a Spojené státy by neměly plánovat, jak Čínu potlačit nebo zadržet,“ uvedl čínský prezident. „Planeta Země je dost velká na to, aby se oběma zemím dařilo,“ doplnil.

Bod č. 3 – Tchaj-wan v hledáčku

Hovor obou lídrů rychle sklouzl k zřejmě nejpalčivějšímu vzájemnému tématu, jímž je Tchaj-wan. V posledním roce významně narostla hrozba, že Čína na ostrov zaútočí. Biden chtěl proto jasně deklarovat americkou pozici ochránce tohoto ostrovního státu.

Američtí představitelé po mítinku prohlásili, že podle nich se Čína nyní na invazi nepřipravuje. Biden zdůraznil, že Spojené státy respektují politiku jedné Číny. Peking by ale podle něj měl brát v potaz výsledky voleb na Tchaj-wanu.

Bod č. 4 – Izrael a Írán

Státníci spolu probrali také současný konflikt na Blízkém východě mezi Izraelem a Hamásem. Americká CNN zaznamenala, že při tomto tématu hovořil primárně Biden. Prezident apeloval na čínského vůdce, aby využil svých vztahů s Íránem (úhlavním nepřítelem Izraele) a pokusil se situaci zklidnit.

Čínská strana v reakci na to informovala, že pekingská diplomacie už o tomto tématu s Teheránem hovořila.

Bod č. 5 – Konkrétní dohody

I když byl hovor Bidena se Si Ťin-pchingem spíše diplomatickou hrou, na něčem konkrétním se lídři přece jen dohodli: Slíbili si, že si v případě neshod zavolají. Biden také uvedl, že Čína souhlasila, že bude stíhat společnosti vyrábějící chemické prekurzory fentanylu, silného narkotika, které je příčinou drogové krize v USA.

Mocnosti se také dohodly, že budou efektivněji řešit vzájemné neshody a hrozby na poli vojenství. Biden ale po odchodu čínského prezidenta nazval znovu Si Ťin-pchinga diktátorem. Peking reagoval, že takové výroky „jsou extrémně chybné a představují nezodpovědnou politickou manipulaci“. A napětí bylo zpátky.

Tagy: