Jednorázové nádobí může obsahovat karcinogenní látku. Na které si dát pozor?

Na českém trhu lze stále koupit nádobí, které může být jedovaté. Přestože od srpna je zakázáno vyrábět misky nebo hrníčky pro děti z látky zvané melamin, některé e-shopy je stále prodávají. Tato látka totiž může být karcinogenní. Zjišťovali jsme, na co si při nákupu kuchyňského vybavení dát pozor.

Bambusové nádobí. Měla to být ekologičtější náhražka klasických plastů. Teď je jasné, že může být pro zdraví mnohem nebezpečnější. Od plastového nádobí je přitom k nerozeznání. Aby bambus dobře držel a dal se opakovaně použít, velmi často se do něj přidává pryskyřice obsahující melamin.

„Je to látka velmi nebezpečná, která poškozuje ledviny a v krajním případě může být karcinogenní,“ popsala vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze Jana Hajšlová. „Je smutnou skutečností, že kdybychom se podívali na internet, tak stále budou některé e-shopy, které ignorují tento zákaz a vy si takový výrobek můžete koupit,“ vysvětlila Hajšlová.

Ne vždy je ale bambusové nádobí nebezpečné. Týká se to v drtivé většině výrobků dovážejících se z Asie. „Stále je bohužel realitou, že na trhu převažují výrobky nekvalitní kvality,“ podotkl obchodní ředitel KitchenStyle.cz Václav Hroch.

Situace se ale zlepšuje. Zavřené restaurace v době pandemie totiž donutily Čechy vařit. A nakupovat nádobí. Kupuje se už i to kvalitnější. Lidé by ale měli dobře promyslet, do čeho investují.

„Měli byste vyhnout takovým těm levným teflonovým povrchům, pánvím, které nemají velkou váhu, takže se dají i ohnout v ruce, prostě pořádně si to nádobí osahat,“ sdělil Pavel Staněk, majitel Potten & Pannen.

A na co si mají dát lidé největší pozor? „Bohužel neplatí ta poučka, že vysoká cena je vždy zárukou kvality,“ dodal mluvčí dTest Jaroslav Švehla. Všechno má ale svá pro i proti. Když je nějaký povrh kvalitní a má výdrž, tak se zase hůř udržuje.

Tagy:
Asie rakovina ekologie Jana Hajšlová Praha látka nádobí plastové nádobí jedno použití melamin bambusové nádobí